Nem lesz jövőre autópálya Marosvásárhelyig

iho   ·   2015.02.02. 18:04

Legjobb esetben is csak 2017-ben autózhatunk az észak-erdélyi autópálya Marosvásárhely és Aranyosgyéres közötti szakaszán – adja hírül a kolozsvári Krónika.

A romániai Országos Közútkezelő és Autópálya-társaság(CNADNR)kihirdette a kivitelezési versenytárgyalás eredményeit, s jelezte, már tavasszal elkezdődhetnek a tervezési és építési munkálatok. A liciten alulmaradt cégeknek az eredmények közlésétől számítva tíz nap áll rendelkezésükre óvást benyújtani. „Amennyiben nem lesznek óvások, az útügyi vállalat még az év első felében aláírhatja a megbízási szerződést a konzorciumokkal” – nyilatkozta Ioan Rus közlekedési miniszter. A hatóság öt részre osztotta fel a mintegy 56 kilométeres pályaszakaszt. A feladatfüzet szerint a nyertesnek 16 hónap alatt kell végeznie.

Gyakorlatilag azonban már most borítékolható, hogy 2016 nyarán semmiként nem adják át a forgalomnak az A3-as számú sztráda Maros megyei szakaszát. Ennek magyarázatát a Radnót és Marosugra közti 3,6 kilométeres szakasz majdani építője, a Geiger Transilvania Kft. ügyvezető igazgatója szolgálta.

„A tervezésre szánt négy hónapos idő akkortól kezdődik, amikor az országos útügy kiállítja a kezdési parancsot. Erre legjobb esetben április végén, május elején kerülhet sor. A terv leadására négy hónap áll a cég rendelkezésére. Utána elkezdődik az építkezési engedélyek beszerzési folyamata, ami szintén jó pár hónapig vagy akár egy fél évig elhúzódhat. A kivitelezésre szánt tizenkét hónapot pedig attól a pillanattól számítják, amikor, immár az összes jóváhagyás birtokában, a CNADNR kiállítja a munkálatokra szóló parancsot” – számolt be a kötelező lépésekről a Krónikának Csongvay Attila, a Geiger ügyvezető igazgatója.

Bereczki Ferenc, a Strabag romániai vállalatának vezetője elmondta, téves az az útügy által terjesztett információ, miszerint a tervezésre a cégek mindössze négy hónapot kaptak volna, a kivitelezésre meg egy évet. „A tervezés hat hónap, a kivitelezés tizenhat. Ez is jó esetben. Mert ahhoz, hogy minden a lehető legjobban menjen, a tervezőcsapatnak egy tanulmányt is végeznie kell, számos talajfúrással” – szögezte le, hozzátéve, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a tender vesztesei ritkán nyugodnak bele az eredménybe, és általában élnek az óvási lehetőséggel. Ez pedig további két-három vagy akár hat hónappal is kitolhatja az eredeti határidőt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek