Nem lesznek kétnyelvű helységnévtáblák a szlovák vasúton

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.10.03. 13:45
kiskep

A szlovák parlament csütörtökön vetette el a Most–Híd kisebbségi párt által előterjesztett törvénymódosítási javaslatot: kétnyelvű helységnévtáblákat lehetne telepíteni ott, ahol a magyarok, vagy más kisebbségi lakosok száma eléri a húsz százalékot – írja az Új Szó.

Hát itt sem lesz fölszerelve a Perbenyik tábla...

Úgy látszik, északi szomszédunkat más néven úgy is hívhatnánk, hogy nemlehetország. Az, ami máshol teljesen normálisnak számít, Szlovákiában lehetetlen. Pedig a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény értelmében használhatnák a kétnyelvű helységnévtáblákat a magyarlakta településeken, viszont a szlovák vasúti törvényben ilyen lehetőség nem szerepel. Éppen erre hivatkozva utasították el a javaslatot. Pedig a kétnyelvű táblák felszerelése csupán száznegyvennégy vasútállomást és megállóhelyet érintett volna, az összköltség négyszázharminc euró lett volna. A kétnyelvű helységnévtáblák kereséséhez nem is kell túl messzire mennünk, elég, ha Sziléziába látogatunk, ott például nem jelent gondot a Czeski Cieszyn tábla... Persze, ott nem magyar kisebbség él.

Ahol nem jelent gondot a kétnyelvűség...

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek