Nem váltak be a faszékek Prágában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.02.09. 08:45
kiskep

Külső és belső átalakulás vár a legújabb villamosokra Prágában. A Prágai Közlekedési Vállalat tájékoztatása szerint a 15T For City típusú Škoda villamosokon több változtatást végeznek. Azon kívül, hogy wifit és légkondit építenek be a korszerű villamosokba, megváltozik a beltér is, valamint a kocsiszekrényt is új dizájn szerint festik át.

Aneta Řehková, a DPP szóvivője. Neki köszönhetjük az információt

A Škoda járműgyártó által kifejlesztett és gyártott 15T ForCity típusú villamosok 2011-ben jelentek meg Prága villamosvonalain. A cseh főváros még 2005-ben írt alá keretszerződést kétszázötven korszerű villamos beszerzésére. A legutóbbi szerződésmódosítás értelmében a villamosokat 2018-ig kell leszállítania a gyártónak. A közlekedési vállalat munkatársainak és az utasok észrevételeinek megfelelően most picit módosítják az indiánnyilas villamosok ábrázatát.

Škoda 15T ForCity típusú villamos közelít a Malostranská megállóba<br>(fotó: a szerző)

A változtatások első látásra is szembetűnőek lesznek. A kocsiszekrény új festést kap, a fekete–piros színeken kívül a villamosok elején megjelenik a narancs szín is, sőt az oldalain lévő szürke sávokat felváltja a fehér. A könnyebb karbantartás és javítás elérése érdekében a járművek orrán több műanyag alkotórészt lecserélnek. Az utasok legnagyobb örömére az eddigi hideg és kényelmetlen faszékeket műanyagokra cserélik, ezek ergonómiailag tökéletesebbek lesznek. Az első ilyen villamos májusban jelenik meg Prága utcáin.

Egyelőre még csak papíron láthatók a változtatások<br>(forrás: DPP)

A villamosokon néhány műszaki újítást is végeznek, a fékrendszerbe zajcsökkentő elemeket is építenek, valamint konnektorokat is beszerelnek a villamosvezető fülkéjébe. Eleinte százhuszonöt ilyen villamos cirkál majd a cseh főváros utcáin, a tervek szerint aztán évente harminckét új villamost vesz át a Prágai Közlekedési Vállalat. A villamosbeszerzés összértéke 17 milliárd cseh korona (200 milliárd forint).

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek