Nemzeti ünnep az 50-es vonalon: három tehervonat is elrobogott Bajáról Dombóvárra

Vörös Attila   ·   2024.03.16. 08:25
6356_XS103151_240315_

Ócskavasat és gabonát vittek.

Dübörög a teherforgalom Bátaszék környékén, már persze a sanyarú évekhez, időszakokhoz viszonyítva, amikor alig dugta ide valami az orrát. Ráadásul most a vasútbarátok figyelme is a környékre fókuszálódik, mivel a Rail Cargo Hungaria épp a napokban vezényli le a trakcióváltást a dombóvári bázisú dízeles tehervonatai élén. A sok évtizedes Szergejuralomnak hamarosan vége, a Cargo saját mozdonyával, dízel Traxxszal folytatja a tamási, komlói, bátaszéki vonal kiszolgálását.

Ugyancsak erős forgalmat generál Baja, ahol hetente akár több gabona-irányvonatot is megraknak, emellett pedig heti rendszerességgel indul ócskavassal rakott szerelvény is. A gabonavonatokat az RCH mellett magántársaságok is viszik, így nagyon színes a mozdonyfelhozatal.

A Magyar Vasúti Áruszállító (MVÁ) Kft. két kocúrja húz rakott gabonás szerelvényt Pörböly és Bátaszék között (fotók: Vörös Attila)

Március 15-én, pénteken ünnepnaphoz képest szokatlanul erős teherforgalom volt Bajáról. Előbb a CER gabonavonata indult el, a 774 714-es Csillagromboló 14 rakott gabonás kocsit húzott Dombóvárra. Ezt az RCH ócskavas-vonata követte, ami ezúttal különleges vonóerőt kapott. A héten felvitték Pécsről a dombóvári fűtőházba a 332-es Szergejt revízióra, a gép csütörtök estére készült el.

Az RCH a pénteki vonatát Szergejjel, de már egy ideje saját mozdonyvezetővel továbbítja. A mostani vezérnek nemcsak klasszik, ahnem remot mozdonyra is van típusismerete, és ha már ott volt a 332-es, elvitték azt Bajára. A klasszik Szergejre rajzó vasútfotósok kicsit csalódottak voltak a fejlemények láttán, de fotótémának egyébként nem rossz a remot M62-es. Csak egy rövid időszakban jártak remottal a bátaszéki tolatós élén 2014. elején.

Bátaszéken robog át a 332-es Szergej az ócskavas-vonattal (fotó: Fritz Gergely)

A tehervonatok sorát az MVÁ szerelvénye zárta. A cég két Kocúrja szintén tizennégy rakott kocsit továbbított a bajai kikötőből Dombóvárra. Mind a CER, mind az MVÁ vonata egy-egy irányvonat második fele volt – az első rakott tizennégy kocsit még csütörtökön Dombóvárra húzták. A vonatfeleket itt egyesítették, és villamos vontatással húzták tovább Gyékényesre.

A mőcsényi alagútból tör elő az ócskavasas szerelvény

Nyitóképünkön a CER tehervonata robog Mőcsény és Cikó között.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek