Nincs a közelben szemetes? Hívd a robotkukát!

iho/zöldút   ·   2016.12.21. 13:45
400px_baryl

A sci-fiszerű kísérleti projekt keretében a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron mutatkozott be a B.A.R.Y.L, a „la poubelle mobile”, vagyis a mobil szemetes prototípusa. A Boulogne-Billancourt-i Immersive Robotics startupcég és az AREP DesignLab által kifejlesztett, önműködő, kerekeken gördülő robotkukát egyhetes teszt alá vetik a napokban. Ha a próbák sikerrel zárulnak, a francia nemzeti vasúttársaság 2017 folyamán az ország számos más vasútállomásán is kipróbálja az igazán huszonegyedik századi technológiát – adja hírül a Global Rail News.

Életre kelt a Pixar híres szemetesrobotja, Wall-E? Az SNCF közel áll hozzá (forrás: Global Rail News)

A napjainkban egyre népszerűbb robotporszívókhoz hasonlóan a B.A.R.Y.L is egy jól körülhatárolt területen képes mozogni. Érzékelőivel felméri a környezetében található tereptárgyakat, továbbá figyelmeztető hangot bocsát ki, ha akcióba lendül. A robotszemetes természetesen észleli azt is, ha megtelt, ilyenkor visszatér a gyűjtőhelyre, hogy kiürítsék, és újra munkába állhasson.

Az SNCF szerint természetesen még szükségesek fejlesztések, de az „okoskuka” idővel meg fogja tanulni beazonosítani a szemétkidobásra váró embereket, akikhez magától odamegy majd. A B.A.R.Y.L jól mutatja, hogy a sci-fikben látható dolgok előbb-utóbb realizálhatóvá válhatnak: tervezői a Csillagok háborúja ikonikus droidjáról, R2-D2-ról, valamint a Pixar Wall-E-jéről mintázták.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek