Nincs tovább: megszűnnek a ZSSK InterCity járatai

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.12.06. 13:45
Gorilla_kiskp

Néhány nappal ezelőtt még arról tájékoztattunk, hogy a Regiojet adja fel az InterCity járatok közlekedtetését a Pozsony–Kassa vonalon. A helyzet jelenlegi állása szerint viszont éppen az ellenkezője következik be. Az állami ZSSK dobja be a törülközőt, megszünteti InterCity járatait 2016. január 18-ától.

Pavol Gábor, a vasúttársaság vezérigazgatója közleményben tájékoztatott arról, hogy a ZSSK InterCity járatai 2016. január 18-ától megszűnnek. A Regiojettel folytatott versenyben alul maradt a ZSSK. A cseh magánvasút piacra lépése óta jócskán visszaesett a ZSSK IC járatainak a kihasználtsága.

A Regiojet piacra lépése óta a hat-hétkocsis InterCityk egyre csak zsugorodtak, ma mér négy kocsi is elég...

A ZSSK vasúttársaság gazdasági okokból döntött az IC járatok megszünztetéséről. Osztottak-szoroztak a vállalatnál, s be kellett látniuk, bármennyire is racionalizálnak, új szolgáltatásokat vezetnek be, a vonatok mégis veszteséget termelnek. Nincs értelme tovább erőltetni a dolgot. A Regiojet piacra lépésével árháború is kezdődött a vonalon, az addigi húsz eurós jegyárból egyszer csak lehetett tíz, sőt bizonyos napokon és járatokon kilenc euró is. A ZSSK azt állítja, ilyen körülmények között nem képes tovább csökkenteni a veszteséget, s kénytelen felhagyni az IC járatok közlekedtetésével.

A Regiojet azonnal válaszolt a lépésre, megnöveli az IC járatok kapacitását (tizenhárom kocsis szerelvényeket ígérnek), sőt a kereslet függvényében további járatokat is bevezetnek majd. A ZSSK gondozásában maradnak a Pozsony és Kassa között két órás ütemben közlekedő, közösségi közlekedést kiszolgáló gyorsvonatok, valamint a személy és sebesvonatok országszerte (kivéve a Pozsony-Komárom vonalat, ahol éppen a Regiojet a vasúti szolgáltató).

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek