Nyereséges az AWT

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.09.09. 12:20
vectronyawt_01

A lengyel PKP Cargo leányvállalata, az Advanced World Transport (AWT) több évnyi veszteséges időszakot követően bejelentette, hogy EBITDA eredménye az első félévben 324 millió korona (4,2 milliárd forint) nyereséget mutat (EBITDA: earnings before interest, taxes, depreciation and amortization – kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény). A társaságnak a tiszta haszna pedig harmincmillió korona (390 millió forint) volt 2019 első félévében.

Az új Vectronokon már PKP Cargo International matrica van (fotó: AWT)

A cégvezetők azzal magyarázzák a pozitív értékű üzemi eredményeket, hogy sikeresen zajlik a vállalati csoportnál az az új stratégia, amelyet az üzemeltetési hatékonyság növelésére, a járműpark hatékonyabb kihasználására, valamint az ingatlankezelés optimalizálására alapoznak. Az AWT nemcsak Csehországban, de Magyarországon is pluszban van. A 2018-as év végi eredmények az AWT-nél még 108 millió korona veszteséget mutattak. Akkor ez kétszerese volt a 2017-es évi veszteségnek. Az AWT jelenleg harmadik helyen áll a vasúti teherfuvarozási piacon a szállított áruk forgalmát tekintve Csehországban.

A PKP Cargo közben a vállalati arculat átszervezésére készül, aminek a része az is, hogy az AWT-t is átneveznék. Újonnan az egész vállalati csoport neve PKP Cargo International lenne. A tervek szerint a vállalati csoport márkaváltása a jövő év elején várható. Úgy tudjuk, hogy az AWT márkanév és a narancs-fekete színű járművek eltűnnének a vasútvonalakról, 2020-tól egységesen, mint PKP Cargo International lépnének fel. A PKP Cargo feltett szándéka, hogy vezető szerepet játsszon a nemzetközi vasúti árufuvarozási piacon, az úgynevezett Három Tenger Kezdeményezés országaiban.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek