Nyilvánosak a metrófelújítási szerződés részletei

iho   ·   2015.08.24. 18:45
00kicsi

Habár a beruházáshoz szükséges, hatvanmilliárdos állami kezességvállalásról a banki igazolást augusztus 23-áig nem kapta meg a BKV (Varga Mihály nemzetgazdasági minsizter már aláírta a dokumentumot), Bolla Tibor BKV-vezérigazgató szerint nincs akadálya a szerződés életbe lépésének.

A BKV által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a pénzügyi helyzet rendezése után, 2016 februárjában kezdődhet meg a tényleges felújítás, az első szerelvényt ekkor adhatja át a BKV a Metrovagonmasnak. Alig egy év múltán, 2017 januárjában várható az első felújított jármű típusengedélyének megadása, az utolsó szerelvény 2018 nyarára állhat forgalomba. Az orosz fél a huszonöt év garancia mellett késedelmes szállítás esetén másfél milliárdos kötbér fizetésére kötelezett, ami további késlekedés esetén napi egymillióval növekszik.

A Vízipók megújul, az EV3-asok mennek a levesbe?<br>(forrás: VEKE-archívum)

A felújításra váró, összesen 222 kocsi közül 185 tartozik a 81-714/717 típusba, tíz pedig az orosz államadósság fejében érkezett modernebb alváltozat, amely a homlokzat lámpasora miatt a Vízipók becenévre hallgat. A maradék, öreg EV3-asokra, amelyek a 3-as vonal 1976-os megnyitásakor érkeztek, valószínűleg a selejtezés vár.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek