Nymburk–Kürtös mozdonycsere nélkül

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.10.22. 16:15
kiskep

A Škoda autógyár személyautóit vasúton szállítják Romániába. A felrakodást követően a gépkocsikat szállító tehervonat szerelvénye Nymburk állomásról indul, és Szlovákián keresztül szobi belépéssel érkezik hazánkba. A napokban egy ilyen vonatot a ČD Cargo állományában lévő 363.528-as modernizált kétáramnemű mozdony vontatott. Ilyen először esett meg a Škodákat szállító vonattal. Információink szerint az autós tehervonat heti egy alkalommal közlekedik majd, valószínűleg továbbra is Őkékségével az élen.

Szob állomáson tart rövid szünetet az autómenet<br>(fotó: Peter Melicher, railtrains.sk)

A ČD Cargo 163-as sorozatú Persingjeiből alakították át a mozdonyokat a šumperki Pars Nova járműgyártóban (a plzeňi Škoda Transportation leányvállalata). Az első 363.5-ös mozdonyt 2011. május 24-én vette át a megrendelő. Összesen harminc átalakított mozdonyt rendelt a cseh teherszállító vasúttársaság. Az átépítésnél használt legfejlettebb technológiáknak köszönhetően a gép sok újdonsággal rendelkezik. Nőtt például a teljesítmény mindkét villamosenergia-rendszer alatt (3480 kW-ról 3700 kW-ra), lecserélték, korszerűsítették az elektromos berendezéseket, biztosítékokat, modern lett a vezérlőpult is, valamint a vezetőállások légkondícionáltak lettek. A gépek végsebessége maradt 120 kilométer per óra, tömegük 88 tonna.

A felújítás során kikerültek a tipikus körablakok a helyükről

A 48501-es számú tehervonat északi szomszédunknál és hazánkban a szlovák PSŽ vasúttársaság megbízásából közlekedett. A vontató járművek átjárhatósága értelmében a már vizsgázott 363-asok csaknem a célállomásig tudják vontatni a szerelvényt. A kék mozdonyok hatósági vizsgáiról itt olvashatnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek