„Olyan ez a tó, mint gólyáknak a kémény” – mindenhonnan busszal vagy vonattal utazzon a Balatonhoz!

iho   ·   2022.06.03. 19:00
00_balaton_fejelsztes2022

A Volánbusz nyári menetrendje június 16-án, a vasúti pedig június 18-án lép életbe. A népszerű turisztikai helyeket lényegesen sűrűbben kiszolgáló menetrend augusztus 28-áig lesz érvényben, melyet az utószezoni menetrend követ, alkalmazkodva a turisztikai szezonok változásához. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján június 18-ától több kiindulópontról még több expresszvonat fog közlekedni a Balaton felé, újra elérhetővé válnak a tavaly megkedvelt napijegyek és kedvezményes jegyek, valamint a déli part mellett már az északi parton is megvalósul a fedélzeti vendéglátás. A vasúttársaság a kerékpáros utasai számára egységes tarifával és jelentősen növelt kerékpár-kapacitással készül.

Menetrendi fejlesztések a balatoni vasútvonalakon

A Vitorlás névre keresztelt expresszvonat Szolnok és Fonyód között az újszászi (120a) vonalon fog közlekedni, lehetőséget nyújtva a térségben élőknek is a Balatonra való közvetlen eljutásra. A járaton Kiss forog, a zsúfoltság elkerülése érdekében helyjegyet kötelező váltani a vonatra.

A tavaly nyáron bevezetett Panoráma expresszvonat idén Fonyód és Kőbánya-Kispest között már Esti csók néven fog közlekedni vasárnaponként, míg a Panoráma expresszvonat Nyíregyháza és Siófok között fog járni, a két végállomás között csak Debrecen, Hajdúszoboszló, Szolnok, Székesfehérvár, Balatonaliga, Szabadisóstó, Szabadifürdő állomásokon és megállóhelyeken áll meg. Mind a Panoráma, mind az Esti csók Kiss lesz, a helyjegyváltás kötelező lesz rájuk.

Az előszezonban újdonságként bevezetett Fenyves expressz Pécs, Kaposvár, Fonyód és Keszthely között teremt összeköttetést, mivel helyjegyköteles, így biztosítják a garantált ülőhelyet, és kerékpárszállításra is alkalmas.

(fotók, térképek: MÁV, Volánbusz)

A hazajutást segítve új Tekergő expresszvonat fog közlekedni vasárnaponként Balatonfüred és Budapest-Kelenföld között. A vonat Balatonfüredről 15:47-kor indul, megáll Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonakarattya, Székesfehérvár és Velence állomásokon, Kelenföldre 17:55-kor érkezik.

További járatok a Balaton partjaira az ország többi területéről:

 • Ezüstpart expressz: Miskolc–Fonyód között naponta közlekedik,
 • Aranypart expressz: Záhony–Fonyód naponta,
 • Aranyhíd expressz: Szeged–Balatonszentgyörgy naponta,
 • Tekergő expressz: Záhony–Zánka-Erzsébettábor naponta,
 • az egész évben közlekedő Helikon Interrégió Győr–Tapolca–Fonyód–Kaposvár(–Pécs) útvonalon;

hétvégenként:

 • további egy pár Szolnok–Tapolca vonat,
 • Jégmadár expressz: Szob–Fonyód, hétvégi napokon, Kiss-szel
 • Napfürdő expressz: Szolnok–Siófok, hétvégi napokon,
 • Szombathely–Keszthely gyorsvonatok – két pár.
Szolgáltatásfejlesztések a balatoni főszezonban

Bagolyvonatok. A Bagolyvonatok idén az északi parton sűrűbben, kétóránként közlekednek a hétvégi éjszakákon, a déli parton pedig minden éjszaka kétórás közlekedési ütem. Hétvégénként és a fesztiválok időszakában órás ütem lesz a déli part mentén. A járatok kényelmes, biztonságos eljutást biztosítanak éjszakánként a tó mentén szórakozók számára.

Kerékpárszállítás. A fejlesztésekkel a tó mindkét partja óránként elérhető olyan járattal, amelyen nagyobb mennyiségű kerékpár szállítása is megoldható.

 • Az idei évben a déli parton a Tópart Intercityben közlekednek a nagykapacitású kerékpárszállító kocsik, amikkel akár harminc kerékpár is szállítható egyszerre. A Balaton Intercityben szintén szállítható kerékpár, ezeken a járatokon tizenhat kerékpár szállítása lesz lehetséges.
 • Az északi parton a Kék Hullám Intercitykben átalakított kerékpárszállító járművek állnak forgalomba, amelyekkel huszonnégy kerékpár szállítható. A Kék Hullám Intercityn kívül a Vízipók Interrégió járatok akár negyven kerékpár szállítására is alkalmasak, így ezt a járatot javasolja a vasútvállalat a kerékpárral utazóknak.
 • A Tapolca és Balatonfüred közötti személyvonatok Bz motorkocsival fognak közlekedni, de megtalálható lesz rajtuk egy kerékpárszállításra átalakított személykocsi, amellyel tizenhat kerékpár szállítható.

Fedélzeti vendéglátás. Az idei évben június 9-étől közlekednek étkezőkocsik a tó déli partján a Keszthelyig közlekedő Balaton Intercity járatokban. Az Intercitykben forgalomba áll két frissen felújított étkezőkocsi is. A Balaton Intercitykben első osztályú kocsi is közlekedik az előszezon kezdetétől.

Klimatizált eljutási lehetőség minden állomásra, megállóhoz. A Déli->parti Interrégiók az idei előszezontól Flirttel közlekednek, így kényelmes, klimatizált eljutást biztosít a MÁV-Start a déli part minden állomására, megállójába. Az északi parton a főszezonban naponta, az előszezonban hétvégente közlekedő Katica Interrégió járatokkal érhető el az északi part minden megállója Balatonfüredig, kényelmes, klimatizált járművel. Mindkét járatot felármentesen vehetik igénybe.

Jegykiadó automaták. A MÁV-Start harmincöt felújított és két új típusú jegyautomatát telepített a forgalmasabb balatoni állomásokra, megállóhelyekre. Az előszezon második felétől, illetve főszezon kezdetére az alábbi állomásokon és megállóhelyeken várják az utasokat új vagy felújított jegyautomaták:

 • az északi parton Balatonakarattya, Csittényhegy, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak, Balatonarács, Balatonfüred Révfülöp, Badacsonytomaj, Badacsony, Tapolca állomásokon és megállóhelyeken,
 • a nyugati parton Keszthelyen,
 • míg a déli parton Lepsény Balatonaliga, Balatonvilágos, Szabadisóstó, Szabadifürdő, Siófok, Balatonszéplak felső, Balatonszéplak alsó, Zamárdi felső, Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyódliget, Fonyód, Balatonfenyves és Balatonberény állomásokon és megállóhelyeken.

Balatonfüreden és Siófokon a felújított automatákon kívül, új telepítésű automaták is szolgálják a jegyvásárlás kényelmességét.

Tarifafejlesztések

Díjszabás, felár. Intercity vonatokon (Kék Hullám, Tópart, Balaton) az IC kocsikban 300 forintos helyjegy (1. osztályon is), a nem IC (expresszvonati) kocsikban 100 forintos helyjegy.

Az Interrégió és sebesvonatok teljes útvonalukon felármentesek. Viszonylati felármentesség elérhető kijelölt szakaszokon, általában a vonatok part menti szakaszán, az első érintett megállótól, de az Intercity kocsikra ez nem vonatkozik.

Balaton 24/72. Az átalakított Balaton 24 és Balaton 72 termékcsaládból a tavalyi előszezonban 950 darab fogyott, míg idén már 100-al több, 1169 jegy kelt el, bár a Balaton 24/72 Duo kivezette a vasútvállalat, de bővült a Volánbusz által elfogadott járatok száma.

Idén a Balaton 24 teljesáron 1090 forint, 26 év alatt 750 forintba, a Balaton 72 teljesáron 2740 forint, 26 év alatt 1850 forintba kerül.

Okosjegy. A 2021-ben bevezetett kedvezményes, helyjegyfoglalást magában foglaló Okosjegy 2022-ben is elérhető a nyári időszakban a Balaton partjára. A Balaton és Tópart Intercitykre Budapestről indulva Fonyódra, a Kék Hullám Intercityken Révfülöpre és azon túlra érvényesek, másodosztályra 2499 forintért, első osztályon 2899 forintért. A Budapesten túlról közlekedő expresszvonatokra is érvényes lesz a kedvezményes lesz, szintén Fonyódra, Révfülöpre és azon túli utazás esetén, 3299 forintos áron.

Kerékpárszállítás. Az érvénytartamon belül többszöri utazást biztosító Balatoni kerékpáros túrajegyet (420 forint) kivezette a vasúttársaság, de új Balatoni kerékpáros egyúti jegyet vezettünk be, amelynek ára 400 forint. A jeggyel bármely balatoni állomásra/állomásról lehet utazni. Hagyományos km alapú jegyek is válthatóak továbbra is, a balatoni vonatok többségén szükséges a kerékpárhelyjegy váltása is, melynek árazása a járat kapacitásától függ, minél nagyobb a kapacitása, annál olcsóbb a kerékpárhelyjegy, amely 0 és 300 forint között változik.

A Volánbusz fejlesztései

A keleti országrész számos településéről kényelmesen, átszállás nélkül eljuthatunk a Volánbusz járataival a Balatonra. Idén nyáron is indul közvetlen autóbuszjárat Nógrád megyéből Siófokra, ez a csütörtöktől vasárnapig tartó időszakban közlekedik. Idén gyakrabban indul az Eger–Gyöngyös és a Balaton–Keszthely és Hévíz között közlekedő autóbuszjárat; ez a nyári tanszünetben már minden nap közvetlen kapcsolatot biztosít Heves megye térségéből a tóhoz. A Szegedről, Kecskemétről, Békéscsabáról a nyári időszakban vagy egész évben a Balaton irányába közlekedő járatok menetrendje kismértékben módosul, hogy minél több településről és minél kedvezőbb csatlakozási lehetőségekkel utazhassanak a nyaralók.

A Dél-Dunántúl térségéből is folytatódik a Balaton elérhetőségének fejlesztése. A tavaly indult és rendkívüli népszerűségnek örvendő, jellemzően szombaton és vasárnap Pécsről, Komlóról Balatonlelle, Fonyód érintésével Balatonmáriafürdőig közlekedő autóbuszjárat idén nyáron már péntekenként is közlekedik, valamint hétvégén egészen Zalakarosig meghosszabbítva biztosít közvetlen utazási lehetőséget, így Komlóról az eddigi heti kettő helyett már három nap indul közvetlen autóbusz a tóhoz. Pécsről, Kaposvárról egy új lehetőségnek köszönhetően már nemcsak a kora reggeli és délelőtti, hanem a délutáni időszakban is eljuthatunk a tó Balatonlelle és Keszthely közötti településeire. Pécsről idén is naponta összesen hat közvetlen gyorsjárat indul Siófok felé, illetve két járat – Dombóvár, Siófok, Veszprém érintésével – továbbra is egészen Balatonfüredig közlekedik.

Új menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok számos autóbuszvonalon Északnyugat-Magyarország térségében, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében, ennek köszönhetően a térség számos településéről gyakrabban elérhetővé válnak a Balaton és a Dunántúl fürdővárosai is.

Könnyebben eljuthatunk Győrből Hévízre, Keszthelyre, Zalakarosra; Győrből, Pápáról, Ajkáról Révfülöpre és Balatonfüredre, illetve hétvégén Ajkáról Tihanyba. Zalaegerszegről, Hévízről és Keszthelyről a Balaton szinte valamennyi települése közvetlen autóbuszjárattal, vagy Keszthelyen egyetlen vasúti átszállással egész nap kiszámíthatóan, óránként elérhetővé válik.

Egy új lehetőségnek köszönhetően az utazók naponta kétszer Szombathelyről, Körmendről és – vasúti csatlakozással – Szentgotthárd térségéből közvetlen eljuthatnak Hévízre, Keszthelyre és a Balaton teljes északi partjára, illetve Szombathelyről, Sárvárról, Sümegről a Balaton déli partján fekvő településekre, egészen Balatonlelléig.

A Veszprém és a Balaton északi partján fekvő települések közötti közvetlen kapcsolat is jelentősen javul: napközben kétóránként, reggel Veszprém, délután Balatonfüred–Badacsony–Keszthely felé óránként indulnak az autóbuszok. Ajka és Tapolca között a járatok minden nap reggeltől estig óránként indulnak, közülük több is kedvező vasúti csatlakozást biztosít Tapolcán az északi part településeihez.

Tapolca és Keszthely között reggel és délután már jellemzően óránként, a délelőtti időszakban kétóránként, Sümeg és Keszthely között pedig általában óránként, egyenletes elosztás szerint indulnak járatok. Az autóbuszok többsége Keszthelyen csatlakozást biztosít a Balaton déli partja irányába induló, Kaposvárig, illetve Budapestig közlekedő vonatokhoz.

Legalább kétóránként indulnak autóbuszjáratok Győrből a 82-es úton haladva Veszprém és Balatonfüred térségébe, illetve további gyorsjáratok a nyári időszakban reggel Győr, délután Balatonfüred, Balatonalmádi felől.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Hajózás Sporthajózás

Fehérboros kora hajnal a Kékszalagon

MTI/iho   ·   2024.07.20. 12:00

Szombat két óra negyven perc hét másodperckor, több mint negyvenegy és fél órás vitorlázás után a 456. helyen befutott az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó hajója, a Prosecco. A finiselő vitorlást a célban az abszolút győztes MLS Raiffeisen Fifty-Fifty csapatának tagjai köszöntöttek.