Óriás trafót gyártottak, közúton szállították!

iho   ·   2015.04.15. 16:15
00kicsi

Speciális szállítóeszközökkel nagyméretű transzformátort szállított az MVM OVIT Zrt. a MAVIR Zrt. martonvásári alállomására. A könnyebb szállítás érdekében szétszerelt transzformátortest tekintélyes méretű: több mint nyolc méter hosszú, tömege pedig közel 150 tonna, amely nyolc kamion súlyának felel meg. Összeszerelt mérete egy kétszintes családi házéval vetekszik: a 9,5×8,35 méteres alapterülethez 8,45 méteres magasság tartozik.

Ez az igazi nehéz szállítmány!<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(forrás: ABB)

A közúti szállítószerelvény szintén extra méretű: 66 méter hosszú, 3,8 méter széles, 4,45 méter magas és 320 tonna össztömegű. A 160 keréken guruló szerelvény négy kamion hosszának és nyolc kamion tömegének felel meg, továbbá 11 méterrel hosszabb, mint a budapesti Nagykörúton közlekedő Combino villamos.

Az ABB 2014 szeptemberében nyerte el a transzformátor gyártásának jogát, rendkívül jó, féléves átfutási idővel készítették el. A transzformátortartány benne az aktív résszel – amely a vasmagot, tekercseket és belső kötéseket jelenti – vasúton érkezett Kápolnásnyék vasútállomásra, onnan közúton a martonvásári alállomásra. Az egyéb tartozékokat – hűtőket, szivattyúkat, ventilátorokat, csővezetékeket, konzervátort, átvezetőket, műszereket és a hűtési szerepet is betöltő villamos szigetelőolajat közvetlenül közúton szállítják a helyszínre.

A transzformátort a nehézszállítók a szerelvényről az előkészített alapra helyezték, üzembe helyezése után Budapest déli-délnyugati területeinek áramellátását segíti majd.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek