Óriáskígyó a bombák földjén

Károly Szabolcs   ·   2012.09.18. 14:00
00

A 100-as számú fővonal felújításának jelenlegi szakasza nem várt eseményt hozott: a Fegyvernek-Örményes és Kisújszállás közötti állomásköz átépítésekor nagy mennyiségű, második világháborús robbanószer bukkant felszínre a földmunkák során – egy lőszerrel rakott katonavonatot bombáztak le annak idején.

Érkezik az 517-es Szerencsre...<br>(a szerző felvételei)

A teljes lőszermentesítés idejére rendkívüli vágányzári menetrendet hirdettek meg az eredeti vágányzári menetrend helyett: teljesen kizárták a forgalomból a vasúti pályát Fegyvernek-Örményes és Kisújszállás között augusztus 21-től szeptember 1-ig. A személy- és sebesvonatokat autóbuszokkal pótolták a két állomás között, a Nyugati pályaudvar és Nyíregyháza, valamint a Keleti pályaudvar és Miskolc között közlekedő InterCity-vonatok helyére pedig kerülő útvonalon, Püspökladányból Nyíregyházán és Miskolcon át a Keleti pályaudvarig óránként, az IC-k menetrendjével és megállásaival közlekedő gyorsvonatok léptek. A gyorsok összeállításai elég vegyes képet mutattak: főleg 2. és 3. generációs dunakeszis, DWA- és CAF-gyártmányú IC-kocsikból álló szerelvényekkel, de akár több stokkból álló vonatokkal is találkozhattak az utasok.

...a hatalmas szerelvény végigér az állomáson

Augusztus 22-e délelőttjén egy rendkívül hosszú szerelvény közlekedett 517-es számon. A vonat magával hozta a szintén kerülőző Corona nemzetközi gyors stokkját, valamint több más, Romániából visszaérkező startos IC-kocsit, így összesen 17 vagonból állt. A 019-es Traxx vezére bizonyára élvezhette, hogy az új mozdony a teljesítményének megfelelő terhelést kapott.

A gyorsvonatok többsége a képen látható 657-es számú, normális esetben Dália IC-ként közlekedő vonat kocsimennyiségével közlekedett

Kapcsolódó hírek