Ötmilliárd forint megtakarítást remél a BKV

MTI   ·   2012.01.10. 18:02

A BKV tájékoztatása szerint félmilliárd forintot takarítana meg a cég a telekommunikációs költségek visszafogásán. Ebből 450 milliót a telephelyek közti kommunikációs vonalak sávszélességének csökkentésével, további 25-25 milliót a mobiltelefon-, valamint a vezetékestelefon-szerződés újratendereztetésével. Megkezdték a Nokia-Siemens Trafficom szerződésének felülvizsgálatát is.

A biztosítási díjakon is spórol a közlekedési társaság. A vagyonbiztosítási szerződés szerint erre az évre is a 2011-es tarifákat alkalmazzák, valamint 10 millió forint kedvezményt kapott a cég, ezzel összesen 81 millió forint takarítható meg. Az utas-balesetbiztosítási módozatot felmondták, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításon pedig csaknem 300 millió takarít meg a BKV.

Visszafogják a takarítási költségeket. A lejárt alvállalkozói szerződés helyett nem kötöttek újat, saját hatáskörben látják el a feladatot.

A reklámfelületekkel kapcsolatban új eljárást kezdeményeztek, ettől szintén a bevételek növekedését remélik. A beszerzési költségeket is csökkenteni szeretné a BKV. Ezt már korábban elkezdték, a szakterület átszervezésével négymilliárd forintot takarítottak meg. Csökkentették a vezetői béreket is, a teljes bérstruktúrát megváltoztatták, a megtakarított összeg mintegy 300 millió forint.

A kollektív szerződést a cég január 1-jével felmondta. A felmondás három hónap múlva lép életbe, addig a szakszervezetekkel újratárgyalják a dokumentumot. A BKV milliárdokat szeretne megspórolni a szerződés módosításával.

A tavaszi paraméterkönyv-módosításkor a BKV megszünteti az éjszakai szolgálati járatokat, ezzel mintegy 124 millió forint takarítható meg.

Szigorították, illetve 2012-ben is szigorítják a jegyellenőrzést. Ebben továbbra is részt vesznek a közterület-felügyelők. Emellett egyre több vonalon vezetik be az első ajtós felszállási rendszert.

Kapcsolódó hírek