Pályázatot írnak ki a helyi autóbuszjáratok üzemeltetésére Hódmezővásárhelyen

MTI/iho   ·   2024.01.18. 16:10
00_jovanybusz

A város területén március 31-éig a Jovány Busz Kft. végzi a közszolgáltatást. Tavaly év végéig a helyi vállalkozás járműveivel párhuzamosan a Volánbusz autóbuszjáratai is szállítottak utasokat Hódmezővásárhelyen, mert a közszolgáltató vállalat jogelődje, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. pályázat útján elnyerte a helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásának jogát a 2019 elejétől 2023 végéig tartó időszakra.

A Volánbusz annak ellenére is folyamatosan teljesítette közszolgáltatási kötelezettségeit a városban, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat 2021. március 1-jétől – a cég álláspontja szerint szabálytalanul – a Jovány Busz Kft.-t is megbízta a helyi személyszállítási feladatok ellátásával, és a Volánbusz bevétellel nem fedezett, indokolt költségeit pedig nem fizette meg.

A Volánbusz jogi úton igyekezett és igyekszik érvényesíteni igazát, és a peres eljárások és az azokban érvényesített, 300 millió forintot meghaladó önkormányzati tartozás ellenére a szerződéses időszak utolsó napjáig változatlanul közlekedtette járatait.

Márki-Zay Péter polgármester a hódmezővásárhelyi közgyűlés véleményét kikérve 2020 decemberében döntött a helyi buszközlekedés átszervezéséről Jovány Gyula helyi vállalkozó tervei alapján. A szolgáltatás ellátására Jovány Gyula cége, a Jovány Busz Kft. nyújtotta be a legkedvezőbb ajánlatot.

Az előterjesztés szerint a közlekedésszervezési feladatokat ellátó, önkormányzati tulajdonú Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. kétéves időtartamra írja ki a pályázatot, a szolgáltatás időtartama további két évvel meghosszabbítható. A szolgáltatónak kettő, a műszakváltásokhoz igazodó „munkásjáratot”, és három, a kórházat, a piacot és a bevásárlóközpontokat érintő körjáratot kell közlekedtetnie óránként.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek