Pécsen is elindult a közösségi kerékpármegosztó rendszer: íme a PécsiKe!

MTI   ·   2019.06.19. 15:00
400px_pecsike

Közösségi kerékpáros közlekedési rendszer kezdte meg a működést a baranyai megyeszékhelyen szerdán. A járműveket és a "pécsi kerékpár" szókapcsolatból alkotott PécsiKe elnevezésű rendszert bemutató sajtótájékoztatón elhangzott: az elektromos közösségi kerékpárok kölcsönzését a belváros nyugati és keleti vége közötti 3,2 kilométer hosszú kerékpáros-útvonal mentén tették lehetővé. Ezzel együtt a kerékpárokat bárhol a városban vagy annak környékén használni lehet majd. A több mint százötvenmillió forint fejlesztési forrásból megvalósuló projekt egyedülálló a városban, mivel korábban nem volt példa ilyen közösségi közlekedési rendszerre Pécsen. Szeretnék azt is elérni, hogy a pécsi belvárosba kevesebben hajtsanak be autóval. A dokkoló állomások nagyobb részét éppen ezért parkolóhelyek közvetlen közelében építették meg.

Hetven, villamos rásegítéssel működő kerékpárral elindult Pécsen is a közösségi kerékpármegosztó rendszer, a PécsiKe (fotók: MTI/Sóki Tamás)

Az önkormányzat elkötelezett a kerékpárral közlekedők támogatása mellett, ezért városszerte alakítottak ki vagy újítottak fel, bővítettek kerékpárutakat az utóbbi években. Jelenleg a Pécs közigazgatási határain belüli kerékpárutak hossza harminc kilométer, s ezt a számot harmadával növelni szeretné az önkormányzat néhány éven belül.

Kiss Bálint, a rendszert kiépítő Cycleme Bérkerékpár Rendszerek Kft. projektvezetője közölte: a bicikliket regisztrációt követően lehet használati díj fejében felvenni a dokkolókból, és a város bármely gyűjtőállomásán visszaadhatók. A rendszer automatikus működtetésű, azaz nem igényel a helyszíneken személyzetet.

Pécs közigazgatási haetárian belül körülbelül harminc kilométernyi kerékpárút áll a bringások rendelkezésére

Neuzer András, a gyártást végző hazai tulajdonú Neuzer Kerékpár Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy a biciklik kifejezetten alkalmasak a pécsi terepviszonyokra. Az elektromos rásegítés akár tíz-húsz kilométeres hegymenet könnyed leküzdését is lehetővé teszi. A használati díj alkalmi felhasználók számára 350 forint, ami félórás tekerést tesz lehetővé, ezt követően óránként 250–400 forintot kell fizetniük az időtartamtól függően. A rendszeres felhasználók és a Tüke kártya, azaz a pécsi városkártya tulajdonosai, valamint a pécsi oktatási intézményhez tartozó diákigazolványokkal és Irány Pécs! turisztikai kedvezménykártyával rendelkezők jogosultak kedvezményes bérlet váltására is.

* *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek