Pert vesztett a České Dráhy a Škoda elllen

iho/vasút   ·   2019.03.23. 18:45
skoda-400

A Cseh Vasutak követelése, melyet a Škoda Transportationnal szemben próbált meg érvényesíteni, úgy tűnik, eredménytelen maradt. Az államvasút 1,2 milliárd cseh koronát, azaz 47 millió eurós összeget próbált meg a neves járműgyártón megspórolni, mivel az késedelmesen szállított. A Prágai Városi Bíróság ezzel az ítéletével egy döntőbírósági határozatot erősített meg, de a ČD-nek még van reménye: az ítélet ellen a prágai Legfelsőbb Bíróságnál még fellebbezhet.

Az állami vasúttársaság a Škoda Transportationnál húsz villanymozdonyt rendelt a 380-as sorozatból, valamikor az ősidőkben, de legalábbis az elmúlt évtizedben, 2,7 milliárd cseh korona értékben. A mozdonyokat 2009-bn kellett volna leszállítani, azonban az első mintegy négyéves késéssel, 2013-ban érkezett meg. A Škoda a késést az előírásoknak a mozdony fejlesztése idejében bekövetkezett változásával magyarázta, és rögtön a gazdasági és agrárkamara bíróságához fordult, azzal a kéréssel, hogy utólag ráadásul még árat is emelhessen. Ezt a ČD természetesen nem fizette meg, sőt, a vasúttársaság kezdett el bánatpénzt követelni a késedelmes szállításért.

380-as Kelenföldön

A bíróság a Škoda javára döntött, jogosnak találván az utólagos áremelést. A ČD rugózott még egy kört azon, hogy az emelt árat ne kelljen kifizetnie, de a mostani bírósági döntés alapján elszálltak a reményei. A Prágai Városi Bíróság bírónője, Monika Vacková arra mutatott rá, hogy a korábbi bírósági döntéssel ellentétes döntés önmagában nem lehetséges, csak akkor, ha az eljárásban esetleg megszegték az eljárási szabályokat. A prágai bíróság vizsgálódása ezért elsősorban erre irányult, de mivel hibát nem találtak, kénytelen voltak jóváhagyni a korábbi bírósági döntést.

A Škoda Transportation jogi képviselője üdvözölte a döntést, és bízik abban, hogy a vasút lemondó magatartása miatt mihamarabb jogerőssé válhat az ítélet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek