Peter Spuhler Szolnok díszpolgára

iho   ·   2013.09.18. 13:56

A legmagasabb városi kitüntetést a 2009 óta a megyeszékhelyen üzemelő vasútijármű-gyár, annak a városra és a vasúti közlekedésre gyakorolt komoly hatása indokolta. A Stadler emellett kiemelt figyelmet fordít a helyi sport és kultúra támogatására is.

A Stadler szolnoki gyára Magyarországon egyedülálló technológia meghonosításával Európa egyik legkorszerűbb alumíniumhegesztő üzemét hozta létre. A legutóbbi bővítéssel az eredetileg évi kétszáz kocsiszekrény gyártására tervezett üzem termelése 2014-re az évi ötszázat is elérheti. A bővítés részeként Szolnokon építették ki a cég új forgóvázjavító kompetenciaközpontját is.

Peter Spuhler 1959-ben született Sevillában, nős, három gyerek édesapja. Profi jégkorongozóként 20 évet töltött a Grasshopper Zürich csapatában. Felsőfokú üzleti és gazdasági tanulmányait a St. Galleni Egyetemen végezte. Peter Spuhler a Svájci Néppárt (SVP) politikusa, Thurgau kanton képviseletében 1999-től 2012-ig állandó óta tagja a Svájci Nemzeti Tanácsnak, illetve a parlament gazdasági és adóügyi bizottságának. 1987-ben vásárolta meg az akkor még csak 18 alkalmazottal működő, mindössze 4,5 millió svájci frank forgalmú Stadler Fahrzeuge AG vállalatot, amely ma már több mint 5000 munkatársat foglalkoztat világszerte, míg árbevétele eléri a másfél milliárd svájci frankot. Peter Spuhler a cégcsoport többségi tulajdonos elnök-vezérigazgatója.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek