Petr Kellneré lett a Škoda Transportation

iho/vasút   ·   2017.11.27. 21:15
400px_skodainga

A PPF befektetési csoport tulajdonosa, Petr Kellner az elmúlt hétvégén kötötte meg az üzletet a Škodával. A neves pilseni járműgyártó eladásáról már több mint egy éve beszéltek, több találgatás is napvilágot látott, ki lehet a lehetséges új tulajdonos. Sokáig űgy tűnt, hogy a kínai Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) – a világ legnagyobb vasúti járműgyártó vállalata veheti meg a Škodát, de a tárgyalások ősszel elakadtak, s egy másik cseh milliárdos, Daniel Křetínský (az EPH energetikai holding tulajdonosa) került a képbe, mint lehetséges vevő.

A cseh milliárdos üzletember, Petr Kellner a Škoda Transportation új tulajdonosa (fotó: celebfamily.com)

Petr Kellner csak néhány héttel ezelőtt került szóba, meglepő tehát, hogy éppen ő lett az új tulajdonos. Kellnerre egyébként jellemző, hogy minden évben a Karácsony előtti időszakban köti meg az év legnagyobb üzleteit. Az idén a Škoda Transportation vállalatra esett a választás, amely Közép-Európa egyik legnagyobb járműgyártó cége, több mint 5300 munkavállalót foglalkoztat. A vállalat többek között vonatokat, mozdonyokat, villamosokat, trolibuszokat, elektrobuszokat és metrókat is gyárt. A Škoda Transportation csoporthoz tartozik például a Škoda Electric, a Movo, Škoda Vagonka, Pars Nova, a Poll, valamint a magyarországi Ganz-Škoda is. Jelen van még Németországban is (Škoda Transportation Deutschland), Oroszországban is (Sibelektroprivod), tavaly előtt pedig a Škoda Transportation megvásárolta a finnországi TransTech vasúti járműgyártót is.

A PPF Csoport leginkább a bankszektorban és a pénzügyi szektorban tevékenykedik, továbbá a telekommunikáció, biotechnológia, biztosítások és ingatlanpiac területen is aktív. A PPF Európán kívül Ázsiában és Észak-Amerikában is jelen van, világszerte több mint 155 ezer főt foglalkoztatnak, idén nyáron harmincötmilliárd euró értékű aktívummal rendelkezett világszerte a vállalat.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek