Prágai kaméleonvillamos

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.12.06. 07:30
kiskep_2

A prágai tömegközlekedés múlt év szeptemberi átszervezéséről, a járatritkításokról írtunk egy összefoglalót. Azóta a változások gyökeret eresztettek, alábbhagyott az emberek dühe és kevesebbet káromkodnak emiatt a megállókban. Van azonban egy olyan döntés, aminek a logikáját hiába keressük. Mind a mai napig sokan csóválják a fejüket, miért kell egy járatot átszámozni egy nem végállomás jogú közbeeső megállón.

Az Ortenovo náměstí megállóba érkezett 14-es már mint 24-es közlekedik tovább<br>(fotó: a szerző)

Prága 7. kerületében, az Ortenovo náměstí megállóról van szó. Ez eddig mindig csak köztes megálló volt a prágai tömegközlekedésben. Most viszont kaméleonvillamosok találkozója lett. Épp ebben a megállóban ugyanis a 14 és 24 számú járatok, ha színt nem is, de járatszámukat megcserélik. A járatok vonalának térképe szemlélteti ezt igazán jól, de azért megpróbálom körülírni a helyzetet: a 14-es villamos a város délnyugati részén fekvő Sídliště Barrandovról érkezik a Vencel téren keresztül Prága 7. kerületébe, az Ortenovo náměstí megállóba. Itt egyszer csak átíródik az utastájékoztató kijelzője 24-esre, aminek a végállomása a 10. kerületben, azaz a Moldva jobb partján, a város keleti részében fekvő Náměstí Bratří Synků (egy kis nyelvtorna sem árt). A járat ugyancsak a város központján, a Vencel téren keresztül jut el a végállomásra, tehát Prága központjában még pacsiznak is a kaméleonvillamosok. Még annyit hozzá kell tenni, hogy a 24-es járat normál esetben egészen a Kubánské náměstí végállomásig közlekedik, csak december 11-éig a szakaszon pályafelújítás folyik, ezért rövidült a vonal.

Kékkel a 14-es, pirossal a 24-es járatok vonalai<br>(térkép: DPP)

Tehát a 14-es és 24-es villamosok más-más végállomásról indulnak délről, de ugyanaz a végállomásuk északon és fordítva. Arra a kérdésre, hogy ez mire jó, sokan keresik a választ. A ROPID, a prágai integrált közlekedést szervező társaság állítása szerint az intézkedésnek csakis pénzmegtakarítási okai vannak. Egyszerűen arról van szó, hogy összevonnak két vonalat annak érdekében, hogy ne kelljen hosszabb útvonalon közlekednie mindkét villamosnak. A két legközelebbi villamosforduló ugyanis a Výstaviště Holešovice és a Palmovka megállók lennének. Az utasoknak nem marad más hátra, mint elfogadni azt, hogy ha felszáll a 14-es villamosra, akkor még az is megeshet, hogy a 24-esről száll le, vagy fordítva. Ez a helyzet elég zavaró, és bizony nemcsak a turisták körében.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek