Prágai villamosokat vesz Kassa

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.02.20. 12:15
kiskep

A villamosbeszerzés értéke 33,3 millió euró, a tenderben nyertes Pragoimex járműgyártóval a szerződést február közepén írta alá a kassai közlekedési vállalat (DPMK). A gyártáson kívül a Pragoimex végzi a garanciális és az azon túli karbantartásokat, javításokat is tizenöt éven át. Ha beválnak a Variók Kassán, akkor opcionálisan még huszonhárom villamos jöhet a városba 2015 után.

Vario LF2 típusú villamos Brnóban<br>(fotó: Wikipedia)

Egy Vario LF2+ típusú kétrészes alacsony padlós villamos ára 1 millió 449 ezer euró. A beruházást 85 százalékban uniós alapokból fedezik, a projektet 10 százalékkal támogatja a szlovák kormány, s a fennmaradt 5 százalékot pedig maga a közlekedési vállalat finanszírozza. Az első új villamos Kassa utcáin várhatóan augusztusban debütál, mind a huszonhárom villamos pedig a tervek szerint 2015 októberéig kerül a városba. Kassára nagyon ráfér a járműpark korszerűsítése, hiszen napjainkban még a Tatra T3 típusú villamosok vannak túlsúlyban. Az utóbbi időben azért javul a helyzet, nemrég húsz SOR típusú busz állt forgalomba a városban.

T6A5 típusú villamos a vasútállomás előtt<br>(fotó: a szerző)

A Vario LF2+ típusú villamos hossza 22 ezer 600 milliméter, szélessége 2480 milliméter, magassága 3185 milliméter (leeresztett áramszedővel). A villamoson négy ajtó van, ebből a két középső alacsony padlós. A jármű kapacitása 254 férőhely, ebből negyvennégy ülőhely. Tömege 4778 kilogramm, maximális sebessége 65 kilométer per óra. A 420 kilowatt teljesítményű járművet hat 70 kilowatt teljesítményű TAM 1003C/K típusú aszinkron motor hajtja, amelyet a Pragoimex fejlesztett és gyártott. Ilyen típusú villamosok Brnóban és Ostravában közlekednek még, de Kassán is van már egy háromajtós szóló villamos.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek