Próbajárat Szegeden

iho/vasút   ·   2011.08.24. 14:00
title

A szegedi 2-es villamos építését 2010 márciusában kezdték el, a három kilométeres villamosvonal a Kossuth Lajos sugárút és a Csongrádi sugárút között épült ki a Rókusi körúton. Az új járat a város fővonalából, az 1-es villamosból ágazik ki a Rókusi körút hatalmas körforgalmánál, amelyet egészen a nagyállomásig követ. A járat a város legforgalmasabb buszvonalait váltja ki. A villamos a Körtöltés utca vonaláig az útpálya közepén fog haladni, míg innen a végállomásig a körút szélén épült ki a pálya. Az eredeti kiírás szerint már 2010. augusztus 18. óta járnia kellene a villamosnak, de ezt a fél éves csúszással kezdődött kivitelezés azonnal megakadályozta. Különböző műszaki problémák (többek között a közművek áthelyezése is csúszott), valamint a konzorcium egyik tagjának csődje miatt a vágányok csak idén júliusban értek össze. Ekkor elkezdték a felsővezetéket szerelni, valamint a peronokat befejezni.

A vonalat minden lehetséges típussal kipróbálták. Az ikerkocsi az új vonal kiágazásánál jár. A felvételre kattintva rövid galériánkat is megtekintheti. A külön nem jelölt felvételeket Vér Valentin készítette

A próbafutás sikerült, így a villamosvonal várja az utasokat, de ők még egyelőre nem jöhetnek, hiszen a Szegedi Közlekedési Társaságnak (SZKT) – információnk szerint – nincs elég villamosa, valamint a vonal többletköltségének a forrása sem rendezett még. Tervek szerint ősszel érkezhet meg a vonalra rendelt PESA villamosok első példánya, amelyet még nyolc követ a 2012 tavaszáig. A vonal is várhatóan ekkor indulhat el, de utóbbiról még hivatalosan nem határozott a közlekedési cég. A próbafutásról egy videót is megtekinthetnek, ha a linkre kattintanak.

Kapcsolódó hírek