Queensferry Crossing: újabb híd a meglévő kettő mellé

iho/közút   ·   2017.09.02. 18:45
queensferry_kislid

Néhány órával azután, hogy nagy dudaszóval (nem skótduda, autóduda!) megnyílt az 1,35 milliárd fontba kerülő új híd, a Queensferry Crossing, a közlekedés rögtön egy átlagos csúcsórai torlódás formáját öltötte, és megvolt az első baleset is. Egy teherautó tört össze, de rögtön a leállósávba tolták, így nem ez okozta a nagy fennakadást. Sokkal inkább azok az útrakelők, akik mindenképpen közvetlenül a szerda délutáni megnyitó után akarták kipróbálni autójukkal az új hidat. Ha a megnyitó le is zajlott, a formalitásoknak még nincsen vége: II. Erzsébet királynő csak szeptember negyedikén, hétfőn fogja felavatni az átkelőt. Eközben a hétvége is autómentesen telik: az időszakosan ismét lezárt hídon szombaton és vasárnap a gyalogosokat várják hídmegtekintésre.

Amikor mindenki egyszerre akar az új hídon autózni... (forrás: telegraph.co.uk)

A Firth of Forth-öblön átívelő harmadik híd, amely Edinburgh-t Fife-fal köti össze, 2700 méter hosszú, ezzel a világ leghosszabb ferdekábeles hídja. Építéséről tíz éve döntöttek, hat éven át épült, és napi hatvanötezer jármű fog rajta áthaladni, a Skócia legzsúfoltabbjaként ismert útvonalon. Építését az tette szükségessé, hogy a szomszédos függőhídon, a Forth Road Bridge-en a főkábeleken fáradás nyomait észlelték, ezért azt mentesíteni kell a forgalomtól. A munkamegosztás alapján a régi híd elsősorban a közösségi közlekedés járműveit szolgálja, az új hídon a tranzitforgalom halad át.

Az öblön átívelő harmadik híddal bevallottan a „hídturizmust” is erősíteni akarják, várhatóan emelkedik azoknak a száma, akiket az eddig is látványos, hídgyűjtemény további gyarapodása csalogat ide. Valóban: a világon teljesen egyedülálló, hogy három egymást követő évszázadból három különböző típusú hídkonstrukció álljon egymás mellett.

A Forth vasúti hidat, amely sokáig a világ leghosszabb vasúti hídja volt a maga 2528 méterével, 1890-ben adták át. A szomszédos Forth Road Bridge 1964-ben készült el, több mint egy kilométeres támaszközzel. A most megépült új, hárompilléres, ferdekábeles híd támaszköze 650 méter.

A híd esti kivilágításban a megnyitó napján

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek