Ráfizetés lesz a szlovák rendszám

iho/közút   ·   2012.09.06. 13:46
Szlovákiában arra készülnek, hogy megemelik a regisztrációs illetéket, és a cégekhez hasonlóan a magánembereknek is minden évben gépkocsiadót kell fizetniük októbertől. A szlovák kormány a költségvetés bevételeit akarja így növelni. Az intézkedésnek magyarországi kihatása is lehet – számolt be az M1 Híradója.

Ebben az évben 135 esetben indult eljárás, a NAV több mint 50 millió forint bírságot szabott ki, amiért magyar állampolgárok külföldi rendszámmal járnak. Ennél persze jóval többen használják külföldi rendszámú autójukat. Becslések szerint számuk akár több tízezer is lehet. A külföldi rendszámmal a közlekedési bírság mellett, főként a regisztrációs adó megfizetését kerülték ki azok a magyar autósok, akik például Szlovákiában helyezték forgalomba autójukat. Nagy értékű kocsiknál ez akár több millió forintos megtakarítást is jelenthet.

Ennek a világnak azonban hamarosan vége. Északi szomszédunknál ugyanis azt tervezik, hogy nemcsak regisztrációs illetéket, hanem évente gépjárműadót is kell fizetniük a szlovák autósoknak, amelynek mértéke a motor teljesítményétől függene.

A Híradónak nyilatkozó pozsonyi gazdasági elemző szerint a magyaroknak így már kevésbé fogja megérni a szlovák rendszám, ugyanakkor a szlovák költségvetésnek sok pénzt hozhat ez az intézkedés.

Ha ezt valóban végrehajtja a Fico-kormány, ez éves szinten 60-65 millió euró pluszbevételt eredményezne a kormánynak – mondta Sidó H. Zoltán gazdasági elemző.

A határ menti autókereskedésekben arra számítanak, hogy kevesebb autót vesznek majd tőlük a magyarok, de szervizelni továbbra is ide hozzák autóikat, mert az itt olcsóbb, mint Magyarországon.

Talán annak köszönhetően, hogy nem vagyunk messze a magyar határtól, azért elég jelentős számban vannak, ugye ez változó persze márkáktól függően, de nagyjából úgy 20 százaléka ügyfeleinknek magyar – nyilatkozta Buzgó Gábor, a Dunaautó értékesítési vezetője.

Magyar állampolgár akkor használhat külföldi rendszámú autót, ha a munkáját külföldön végzi, a járművet 30 napnál rövidebb ideig használja Magyarországon, vagy már megkezdte az autó honosítását. Ezeket minden esetben neki kell bizonyítania.

Kapcsolódó hírek