Rájár a rúd a cseh vasútra

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.02.04. 16:15
piros_kiskep

Hétfőn délelőtt a Grácból Prágába tartó 278-as Gustav Klimt EuroCity vonat a Brnóhoz közeli Adamov állomáson a foglalt vágányra futott. Csupán 50 méterrel a szabályosan álló személyvonat előtt sikerült megállítani a nemzetközi járatot. Szakértők vizsgálják, hogyan és miért következett be a rendkívüli helyzet. Az uatsokat a két órával későbbi Vindobona EC vitte tovább. A Vasúti Hivatal szóvivője az idnes.cz kérdésére elmondta, hogy nem a tilos jelzésen való áthaladás miatt történt az eset.

Csendélet a prágai főpályaudvaron<br>(fotó: a szerző)

Január 30-án volt hasonló eset a Prágához közeli Strančice állomáson, ahol egymással szemben közlekedett két személyvonat. Akkor a Prága felé közlekedő vonat hagyta figyelmen kívül a piros jelzést, 600 méter választotta el a szerelvényeket egymástól.

Ezt megelőzően január 22-én is kísértetiesen hasonló balesetveszély állt fenn a közép-csehországi Kolín állomáson. Itt egy személyvonat került a Regiojet járatának útjába, miután valószínűleg a mozdonyvezető hibájából a tilos jelzés ellenére továbbhaladt. A két utóbbi esetben a forgalomirányító lélekjelenléte akadályozta meg a tragédiát, az úgynevezett vészmegállítás (cseh nyelven: „generální stop”) segítségével.

Kapcsolódó hírek