Reagált a MÁV az ÖBB intézkedéseire

Mávinform   ·   2023.09.29. 16:30
jeti_ÖBB

Az utazóközönség továbbra is elérheti a railjet szerelvényeket mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni. 

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-ától (hétfőtől) október 26-áig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. Ahhoz, hogy az ÖBB Bécsben ne kényszerítse átszállásra a Budapest felől érkező utasokat, olyan lépéseket kellett volna a MÁV-nak megtennie, amelyek a magyarországi belföldi közlekedést érintették volna aránytalanul hátrányosan.

Ugyanakkor elsősorban az osztrák államvasutak döntésein múlik, hogy az ideiglenes forgalmi rend Bécsben ne okozzon a minimálisnál nagyobb kényelmetlenséget az érintett utasoknak: segíthetnek például a csatlakozó járatok közeli vágányokról történő indításával vagy azzal, hogy bevárják a türelmi időn belül érkező Budapest járatokat. Az ÖBB és a MÁV illetékesei között az egyeztetés folyamatos.

A MÁV-Volán-csoport mindent megtesz a nemzetközi vonatok közlekedtetése során a menetrend tartásra, ezért kért türelmet az ÖBB-től első lépésben. Annak ellenére, hogy közös munkával sikerült eredményeket elérni a menetrendszerűség javításában, az ÖBB egyoldalú döntést hozott.

A (legfrissebb fejlemények tükrében) a Budapest-Keleti pályaudvarról 7:40 és 15:40 között kétóránként Bécsen át Münchenbe induló railjet vonatok csak Bécsig közlekednek (rjx60, rjx62, rjx64, rjx66, rjx68), utasaik bécsi átszállással utazhatnak tovább a bajor főváros felé. A változás nem minden railjet járatot érint, így a Keleti pályaudvarról 6:40-kor Zürichbe és 17:40-kor Salzburgba induló járat (rjx162, rjx42) a teljes útvonalon közlekedik. A változás nem érinti a Bécsen, Salzburgon, Müncehen át Stuttgartba, illetve Zürichbe közlekedő Kálmán Imre EuroNight (EN462) közlekedését sem. Magyarország felé valamennyi railjet vonat továbbra is a teljes útvonalán közlekedik, utasaiknak Bécsben nem kell átszállni; az ezzel kapcsolatos korábbi, téves információkat is közlő híradásunkért az összes érintett elnézését kérjük.

(fotó: ÖBB/Harald Eisenberger)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek