Bull-bombázó és műrepülő-helikopter Szegeden

iho/repülés   ·   2012.07.23. 09:00
cim2

(fotók. Németh Zoltán)A Red Bull flottájának két pompás gépe szállt le Szegeden tankolni, útban egy bukaresti bemutatóról a salzburgi bázis felé. Érkezésük és néhány áthúzásuk igazi repülős népünnepéllyé vált a város repülőterén.

A B-25-ös Mitchell a második világháború egyik sikeres könnyűbombázója, a későbbiekben szállítógépként és tűzoltóként is használták, és még mindig használják néhány példányát a két 1700 lóerős, 14 hengeres csillagmotorral repülő konstrukciónak. A gépből több százat kapott a szovjet és a brit légierő is a háború alatt, a típus leghíresebb bevetése pedig az 1942-es Doolittle-féle akció volt Tokió ellen, amelyet az alaposan kikönnyített Mitchellek a Hornet hordozóról felszállva hajtottak végre, szimbolikus válaszként a japánok Pearl Harbour elleni támadására.

A másik főszereplő, egy különlegesen mozgékony Bo-105-ös helikopter volt: a Messerschmitt-Bölkow-Blohm konstrukció speciális rotorbekötése révén vált a fogószárnyasok átlagához képest rendkívül jól manőverezhető helikopterré. A légimentő, rendőri, katasztrófavédelmi szervezetek, és persze földi támadó és könnyű szállító szerepkörben a hadseregek egyik kedvenc típusa volt, de elképesztő repülése révén a légibemutatók sztárja is. Kecskeméten a katonai repülőnapokon is többször megcsodálhattuk, amint szabályos műrepülőfigurákat gyárt a gép.

A bombázó és a helikopter vendégeskedése mondhatni meglepő tömeget vonzott, a helybeliek sűrűn emlegették: az, hogy hányan tódultak ki a reptérre, csak, hogy közelről lássák a gépeket, jelzi, milyen nagy sikere lenne errefelé egy igazi repülőnapnak.

Kapcsolódó hírek