Régen minden jobb volt!

Vörös Attila   ·   2014.03.17. 16:45
402_0230__061012_Vokany__M62151__fekvo__400

A minap Villány felé jártam, és újítási igény híján a lassan tíz éve bejáratott fotóhelyeimen fotóztam a Pécs–Mohács (65-ös) vonal vonatait. Hosszú ideje már, hogy reggel van itt kiszámítható mozgás, hiszen a személyvonatokon kívül a magyarbólyi kilépő tehervonat és a mohácsi kiszolgálómenet is valamikor reggel indul el Pécsről.

A tehervonatok épp úgy jöttek, ahogy 2006 őszén is – ekkor fotóztam először a vonalon. A képeknek különösebb hírértéke nincs, hiszen ezek a vonatok szinte mindennap közlekednek, úgyhogy inkább egy összehasonlításban gondolkodtam. Három és fél képpár következik, az első tag a friss fotó, a második mindig a régebbi lesz.

A kora reggeli személyvonat hangulatos fényekben

Bzmot 316, 2014, Palkonya

MDmot 3002, 2008, Vokány<br>(képek: Vörös Attila)

Ugye látjuk az apró különbséget? Persze régebben is volt sok Bézé a vonalon, de akadt néhány MD-forda is. Aztán a kiöregedő MD-k végleg eltűntek Pécs környékéről is a 2009-es menetrendváltással, helyüket pedig minden esetben a MÁV legperspektivikusabb járműve vette át.

A magyarbólyi kilépő tehervonat

628 325-ös Vokányban, most márciusban

Ugyanitt a 151-es 2006. októberében

Most tekintsünk el attól, hogy 2006 sem volt olyan nagyon régen, előtte meg kicsit másképp muzsikált a Horvátország felé irányuló teherforgalom Magyarbólynál... De a vonatok mérete mintha csökkent volna azóta is, persze még akad azért rendes vonat a nemzetközi forgalomban, pláne, ha egy irányvonat erre téved. De mintha egyre gyakrabban szaladna bele az ember egy-egy kétkocsis kilépőbe vagy gépmenetbe.

A másik változás, hogy jóféle Szergej-dübörgést sem gyakran hallani már, ahogy a szombathelyi remotok egyre húzódnak kelet felé. Aki classic Szergejt szeretne fotózni szép tehervonattal, annak sajnos nincs sok esélye. Ritkán azért még láthatjuk, ahogy az egyik dombóvári M62-es Villány felé mozog.

Tolatós tehervonat Mohácsra

478 214 Palkonyán

Ugyanitt az M47 1210-es 2006-ban

A mohácsi tolatóst már tíz éve is remot Dácsia húzta, a különbség inkább a vonatok méretében van itt is. Kicsit még csaltunk is, mert a második kép a répaszezonban készült, így a 1210-es mögött egy komplett üres répavonat van. Viszont a répaszezonban a környék már vagy öt éve nem aktív, innen vasúton nem megy a cukorrépa Kaposvárra. Mohácsra már inkább akkor megy hosszú vonat, ha valamelyik teherszállító társaság komplett gabonavonatot rak meg a kikötőben.

Vegyük még észre, hogy az útátjárót fedező jelző is megváltozott az előírások változása miatt! Az évek során a patak közúti hídját átépítették, a palkonyai körtemplom tetejét pedig nemrég felújították!

Dráva Intercity

Dráva IC 2008. augusztusában

Igen, itt csak egy kép van, a Budapest–Szarajevó viszonylatú vonat a 2012-es menetrendváltás óta nem közlekedik. Ezzel együtt a Csörgők sem járnak már a vonalon rendszeresen.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Blog Utasellátó

Ezért válaszd a hajókirándulást nyaralásként

iho   ·   2022.06.29. 11:50

A csónakázás és hajókirándulás egyre kedveltebb nyaralási forma, már csak azért is, mert ha csak egy napig is tart, akkor is teljesen kiszakadunk a hétköznapi mókuskerékből. Sokunk természetes élőhelynek tartjuk a vizet, így a közelében lenni megnyugtat, feltölt és valódi pihenésként éljük meg. Ehhez viszont először az is szükséges, hogy kitaláljuk, pontosan milyen hajóval szeretnénk menni nyaralni, mennyi időre, és hogy fel tudjunk készülni minden eshetőségre!

Blog Utasellátó

Milyen kerti szivattyút vegyek az öntözéshez?

iho   ·   2022.06.29. 10:00

A nyárral együtt a kerti öntözés ideje is elkezdődik, hiszen a fokozott napsütés miatt bizony az udvaron levő növények vízigényét mindenképpen ki kell elégíteni. Ez ugyanúgy igaz abban az esetben ha főként pázsit ékesíti a területet de akkor is, ha veteményes, gyümölcsös is helyet kapott itt. Nem mindegy azonban, hogy milyen szivattyút választunk e feladat elvégzéséhez.