Rekord utasszám a nyári turistajáratokon Szlovákiában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.10.06. 12:00
ZSSK01

Tíz különböző viszonylaton összesen több mint 43 ezer utast szállított a ZSSK az idei nyári szezonban. 

A szlovák személyszállító vasútvállalat, a ZSSK (Železničná spoločnosť Slovensko) 2020 óta indít különvonatokat hétvégente a nyári szezonban. Több viszonylaton is közlekednek járatok, amelyeket egyre többen vesznek igénybe az eddigi statisztikák szerint. Az idei nyári idény alatt, 2022. június 11-e és szeptember 11-e között összesen 43 ezer 376 kirándulót szállítottak az úgynevezett „nyári vonatok”. 2021-ben csaknem 42 ezer utas, 2020-ban pedig 23 ezer utas utazott a nyári vonatokkal. 

A nyári vonatokat a ZSSK a közlekedési minisztérium, a Slovakia Travel idegenforgalmi ügynökséggel és az egyes kerületi (megyei) önkormányzatokkal karöltve üzemeltette. Összesen tíz különböző viszonylaton indultak el a nyári szezonban a hétvégi turistavonatok Murány, Vereskő, Selmecbánya vagy éppen Ólubló célállomásokkal. Az idei évi statisztikák szerint a legtöbben a Kassa–Ólubló (Košice–Stará Ľubovňa) vonalon közlekedő járatokon utaztak, egészen pontosan 12 ezer 100 utas. A második helyen a Zólyom–Selmecbánya (Zvolen–Banská Štiavnica) viszonylat végzett, itt 7100 utas váltott jegyet 2022 nyarán. A bronzérmes viszonylat az Eperjes–Takcsány (Prešov–Stakčín) lett, hatezer utassal a fedélzeten. 

A nyári vakáció időszakában a ZSSK Slovak elnevezésű vasúti bérletet is ajánlotta, amely korlátlan utazásra jogosít egy hónapon keresztül (júliusban és augusztusban), ebből 2892 fogyott el az idén, valamivel kevesebb, mint 2021-ben. 

A jó hír az, hogy 2023-ban is lesznek nyári vonatok. Hétvégenként olyan célállomásokra is el lehet majd jutni átszállás nélkül, ami egyébként csak egy, de inkább több átszállással lenne elérhető. 2022-ben a következő viszonylatok voltak: 

  • Kassa–Eperjes–Palocsa–Ólubló (Košice–Prešov–Plaveč–Stará Ľubovňa)
  • Eperjes–Homonna–Takcsány (Prešov–Humenné–Stakčín)
  • Kassa–Bártfa (Košice–Bardejov)
  • Kassa–Pelsőc–Murány (Košice–Plešivec–Muráň)
  • Kassa–Pelsőc–Nagyszabos (Košice–Plešivec–Slavošovce)
  • Kassa–Vereskő–Besztercebánya (Košice–Červená Skala–Banská Bystrica)
  • Eperjes–Vereskő–Besztercebánya (Prešov–Červená Skala–Banská Bystrica)
  • Zólyom–Vereskő–Hollópatak (Zvolen–Červená Skala–Mlynky)
  • Selmecbánya–Garamtölgyes–Zólyom (Banská Štiavnica–Hronská Dúbrava–Zvolen)
  • Zólyom–Gyűgy–Párkány (Zvolen–Dudince–Štúrovo)

A nyári vonatok viszonylatai (forrás: ZSSK)

A belföldi járatokon kívül további két nemzetközi viszonylatot is közlekedtet a ZSSK, mégpedig a Poprád–Palocsa–Muszyna (Poprad-Tatry–Plaveč–Muszyna), valamint a Mezőlaborc–Rzeszów/Sanok (Medzilaborce–Rzeszów/Sanok) viszonylatokon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek