Repülés 2013 <br>A légi közlekedés legjobbjai

iho   ·   2014.01.10. 16:30
cim2

Az idén félévszázados jubileumát ünneplő tekintélyes légiközlekedési szaklap, az Air Transport World negyvenedik alkalommal nyújtja át az év legjobb cégeinek és legsikeresebb iparági vezetőinek a díjait. A most megjelent lista még nem teljes: január végén egy különleges ceremónia részeként jelentik be, melyik lett az Év Légitársasága, a többi díjazottról azonban már megjelent a lista.

A légitársaságok piacvezetője az Etihad Airways, a valaha volt leggyorsabban fejlődő légitársaság a repülés történetében. 2013-ban negyven codeshare megállapodást kötött, több légitársaságban vásárolt résztulajdont, hálózata a legnagyobb a közel-keleti társaságok közül.

James Hogan vezetésével a társaság hosszú távú stratégiát követ, amely 2011-ben elvezetett a pénzügyi egyensúly megteremtéséhez, és azóta évenkénti kétszámjegyű növekedést eredményez. 2014-re tovább bővíti a hálózatát, erős szereplője lesz az indiai piacnak és útjára bocsátja európai regionális leányvállalatát (Etihad Regional in Europe).

Ugyancsak ATW-díjazott Kanada második legnagyobb légitársasága, a negyven százalékos piaci részesedéssel bíró WestJet, amely elsősorban különlegesen magas színvonalú utaskiszolgálásának köszönheti elismertségét a legjobb észak-amerikai légitársaságok egyikeként. Az elmúlt években negyvenmillió dollárt fektetett be informatikai beruházásokba, kilencedik éve megszakítás nélkül profitábilis, vagyis a globális gazdasági válság mélypontján sem vesztette el nyereségességét.

(Különleges figyelmességéről, arról az egészen hihetetlen akciójáról, amelynek során karácsony előtt néhány járata utasainak felszállástól érkezésig teljesítette kívánságait és megajándékozta őket, az iho/repülés is megemlékezett.)

Az év regionális légitársasága a SkyWest lett, amely a repülőgépgyártók szempontjából bizonyult több mint bátor és innovatív cégnek. 2012-ben Farnborough-ban kereken száz példányra kötött szerződést a japánok új típusából, a MRJ-ből, majd tavaly a párizsi szalonon a brazil Embraer továbbfejlesztett típusát, az E-175-E2-t választotta, ugyancsak száz gépre szól a szerződés és további százra van opciós lekötése a cégnek. A Mitsubishi gyakorlatilag a SkyWest döntésének köszönheti, hogy folytathatja az új típus fejlesztését (amely egyébként meglehetős csúszásokkal halad előre).

A légiközlekedési technológiák terén harcolta ki az ATW díját a JetBlue Airways. A New York-központú légitársaság új A320-asait és E-Jetjeit fedélzeti élő tévé- és műholdasrádió-rendszerrel látta el, amely valamennyi üléshez kapcsolódik.

Ugyancsak úttörője a légitársaság az új műhold-alapú navigációs rendszereknek, és gépeit felszerelte ugyancsak műhold-alapú szélessávú szolgáltatással. Vagyis a cég az utasoknak fontos technológiák, illetve a légi közlekedés és a légtérszervezés modern módszerei és eszközei dolgában egyaránt úttörő munkát végez, ezt emeli ki az ATW indoklása.

Végül az év repülőtere a szingapúri Changi. Száz légitársaság kapcsolja össze a légikikötőt hatvan ország 275 városával, a heti nemzetközi járatszám meghaladja a hétezret, közel percenként startol vagy landol egy gép a pályákon. Az évi utasforgalom meghaladja az ötvenmilliót, a gépmozgások száma hat százalékkal emelkedett, de ezt a hatalmas forgalmat a Changi – az ATW megfogalmazása szerint – „elegáns zökkenőmentességgel” bonyolítja.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek