Retró hétvége a BKV-nál

iho/közút   ·   2012.01.18. 19:00
00

A BKV rossz anyagi helyzete közismert, a cég nemcsak a napi kiadások lefaragásával próbál spórolni, hanem a gázolajfogyasztással is. Egy közelmúltban megjelent főmérnöki utasítás szerint a hétvégi időszakban törekedni kell arra, hogy ahol csak lehet, az Ikarus 400-asok helyett a 200-as család járművei álljanak forgalomba. Az utasítás természetesen nem vonatkozott az alvállalkozós és az alacsonypadlós járatokra. Január első hétvégéjén ezért közlekedett feltűnően sok öreg Ikarus a fővárosban.

Mivel a két család típusainak fenntartási költségei között nagyságrendi különbség nincs, ezért csak a 200-asok alacsonyabb gázolajfogyasztásával lehet spórolni. Azzal is csak keveset, és azt is csak akkor, ha a legtöbb 400-as helyett ki tudnak adni 200-ast. Tekintve az alkatrész-beszerzési stopot, ezt nem lehet egyszerű megoldani.

A 200-as Ikarusok padlószintje – egy kivételtől eltekintve – jóval magasabb a 400-asokénál

A különleges retró hétvégén megspórolt pénz lényegében nem javít a BKV helyzetén, az utcára küldött öregebb, korszerűtlenebb kocsik viszont rontották az utazás színvonalát. Ahogy azt az iho.hu-nak megerősítették, a főmérnöki utasítást azóta vissza is vonták, már az elmúlt hétvégén sem volt érvényben.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.