Romániában rekordösszeget fordítottak 2022-ben infrastruktúra-fejlesztésre

MTI/iho   ·   2023.01.02. 09:05
autopepro06

Minden korábbinál több pénzt költöttek tavaly a közúti és vasúti infrastruktúra, illetve a légi közlekedés és hajózás fejlesztésére, bővítésére.

A szállításügyi minisztérium közlése szerint a 2022-es év kiemelten eredményes volt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztése terén, számos kitűzött célt sikerült megvalósítani, beruházást finanszírozni európai uniós forrásokból. Az elmúlt évben 2 milliárd 270 millió eurót költöttek infrastruktúrafejlesztésre, ez az összeg egy évvel korábban 1 milliárd 410 millió euró volt, az előző két évben pedig még kevesebb.

A legnagyobb növekedést a közúti infrastruktúra fejlesztésében érték el, 2022-ben 1 milliárd 750 millió eurót fordítottak erre, miközben egy évvel korábban ez az összeg az egymilliárd eurót sem érte el. Emellett 5 milliárd 360 millió euró értékben írtak alá finanszírozási szerződéseket összesen 220 kilométernyi autópálya megépítésére, a legfontosabb projektek között a szaktárca az Erdélyt Olténiával összekötő Nagyszeben–Pitești-sztrádát említette. Jelentős beruházások várhatók a vasúti infrastruktúra terén is. A minisztérium 3 milliárd 530 millió euró értékben kötött szerződéseket 240 kilométernyi vasúti pálya felújítására, amelyek közül a legfontosabb a Kolozsvár és a román–magyar határon található Biharpüspöki közötti vasútvonal villamosítása. Húsz év óta először új vasúti kocsikat és mozdonyokat is beszerez a szaktárca.

A közlemény arra is kitér, hogy a fontosabb romániai repülőtereken is fejlesztések várhatók, új terminálokat és kifutópályákat építenek, de a hajózási szektor is haszonélvezője a beruházásoknak. A minisztérium 288 millió eurót költ metróépítésre, a Kolozsvárra tervezett metró megoldást jelenthet a város zsúfolt közlekedésére.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek