Romlott a levegő minősége Debrecenben

MTI   ·   2011.11.14. 11:19

Debrecenben a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke vasárnap két városi mérőállomáson is túllépte a riasztási küszöbértéket, így várhatóan kedden ismét korlátozásokat vezetnek be a városban - közölte a debreceni polgármesteri hivatal hétfőn.

A meteorológiai előrejelzések szerint a héten a levegő minősége tartósan romolhat Debrecenben, ezért kedd reggel 8 órakor várhatóan elrendelik a szmogriadó riasztási fokozatát, amely megtiltja a nyílt téri tűzgyújtást.

A hivatal egyúttal arra kéri a lakosságot, ha módjában áll, a gáztüzelést részesítse előnyben, inkább a tömegközlekedés járműveket vegye igénybe, illetve azokban az útkereszteződésekben, ahol a jelzőlámpákon visszaszámláló van, a zöld jelzésig várakozva állítsák le a gépjármű motorját.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt hétfőn veszélyesnek minősítette Debrecen és Kazincbarcika levegőjét, de több más településen is romlott a levegő minősége.

Az OKI honlapján található mérési adatok alapján készült térképen piros színnel jelölték Debrecent és Kazincbarcikát. Ezeken a mérőállomásokon a szálló por koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm feletti, vagyis a levegő minősége veszélyesnek számít.

Kapcsolódó hírek