Rongálások Szerbiában

iho   ·   2013.01.29. 17:12
megd_kk

Miután pénteken kővel és agyagtéglával dobálták meg a Szabadka és Zombor között közlekedő vonatot, újra aktuálissá vált az új orosz dízelszerelvények biztonsága a szerb síneken. A szabadkai Zorka helyi közösségnél pénteken megdobált vonatot néhány hete helyezték üzembe. Az eset során szerencsére senki sem sérült meg, a szerelvény felszínén azonban nyomot hagytak a kövek és téglák – számolt be a magyarszo.com oldal.

Predrag Polovina, a szabadkai vasútállomás utasszállító részlegének vezetője szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj. Mint mondta, az ablak alatti részt érték az ütések, ha viszont betörtek volna az ablakok, a vonatot átmenetileg ki kellett volna vonni a forgalomból. „Örültünk, hogy az új vonat ezen a vonalon is közlekedik, és nagyon sajnálnánk ha a rongálások miatt áthelyeznék a szerelvényeket, úgy ahogy a Čačak–Požega vasútvonalon történt. Ott az ismétlődő rongálások miatt átvezényelték az új vonatokat” – mondta Polovina a SuMedija hírportálnak.

Az új orosz motorvonat a petrei elágazásnál<br>(fotó: Tevan Imre)

Amióta az új vonat közlekedik Szabadka és Zombor között, 30-50 százalékkal nőtt napi szinten az eladott jegyek száma. Polovina hozzáteszi, ezen a vonalon azelőtt is, havi egy-két alkalommal megdobálták a szerelvényeket, de a megerősített rendőri felügyeletnek köszönhetően javult a helyzet.

Hamarosan újabb szerelvények érkezésére számítunk, amelyek Szabadka és a magyarországi Röszke között, valamint Szabadka és Zenta között közlekednének – vázolta fel a helyzetet Polovina, arra kérve a rendőrséget, tegyenek meg minden tőlük telhetőt a hasonló esetek megakadályozása érdekében.

Dragoljub Simonović, a Szerb Vasutak vezérigazgatója a Tanjug hírügynökség jelentése szerint cáfolta, hogy a huligánok miatt kivonnák a forgalomból az új dízelszerelvényeket. Nyilatkozatában arról beszélt, hogy szerinte valaki lefizeti az elkövetőket, hogy megrongálják a motorvonatokat. Hozzátette: ha a régi szerelvényeket használnák az újak helyett, azt bizonyítaná, hogy a vállalat megijedt a huligánoktól.

Néhány hónap alatt összesen 11 olyan rongálás volt az országban, amelynek az új orosz szerelvények voltak a célpontjai.

A Szerb Vasutak 12 új dízelszerelvényt vásárolt az orosz Metrovagonmas vállalattól, amelyek Magyarországon keresztül jutottak el Szerbiába. Már a teljes flotta megérkezett, eddig kilenc szerelvény kapott működési engedélyt. A szakértők szerint ahhoz, hogy a szerbiai vasúti személyszállítás helyzete javuljon, körülbelül negyven ilyen motorvonatra lenne szükség.

Kapcsolódó hírek