Röpködnek a milliárdok 2: átjárókra, állomásokra, „egyebekre”

MTI/iho   ·   2015.12.08. 20:03

Három – KÖZOP-forrásból finanszírozott – projektjének első szakaszát zárja le sikeresen decemberben a MÁV. A „MÁV Zrt. közlekedésbiztonsági projektjei”, a „MÁV Zrt. állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat fejlesztési program 25 helyszínen”, valamint a „Szolgáltatási színvonaljavítás a 80-as számú vasútvonalon” fejlesztések első szakasza összesen 36 milliárd forintból valósult meg. Vasúti átjárók váltak biztonságosabbá, számos állomás megújult, több helyszínen kormányablak jött létre, és korszerűsödött a 80-as számú vasútvonal.

Az Érj haza biztonságban! mottójú országos program egyik elemeként a „MÁV Zrt. közlekedésbiztonsági projektjei” első szakasza – 5,8 milliárd forintból – a vasúti közlekedés baleseti kockázatainak csökkentését szolgálja, a beazonosított baleseti gócpontokon. A teljes projektben 168 vasúti átjáró biztosítottsága javul sorompókorszerűsítéssel, fény- és félsorompók és jobb észlelhetőséget nyújtó LED fényforrások beépítésével; ötvenhárom kritikusnak minősülő átjáró vonatérzékelése válik korszerűbbé; továbbá kilencvenkilenc vasúti átjárót figyelnek meg úgynevezett eseményvezérelt kamerákkal. Közlekedő vonatokat és a vasúti pályát vizsgáló diagnosztikai rendszereket, vagyis hőnfutás-jelzőt, tengelyterhelés-mérőt, űrszelvényvizsgáló berendezést, kerékkarima-mérőt, áramszedő-megfigyelő berendezéseket telepít a MÁV nyolcvanhat helyszínre. Ezekkel a modern berendezésekkel ellenőrizhető a vonatok tengelyeinek terhelése, a jármű tömege, a rakomány túllógása vagy út közbeni megcsúszása. A hőnfutás-jelző esetén a visszajelentő helyek jelzést kapnak arról, hogy a kenőanyagok hiánya vagy hiba, deformáció következtében a kerékabroncsok, a csapágyak és a fékek felhevültek, így balesetveszélyessé váltak. Az első szakasz keretében 2015 végéig a közút –vasút szintbeni kereszteződésekben negyvennégy helyszínen fejeződött be sorompókorszerűsítés, ötvenhárom helyen a vonatérzékelés korszerűsítése (tengely-számlálósítással), és nyolcvanhat helyszínen történt jármű-diagnosztikai rendszerek telepítése.

A „MÁV Zrt. állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat fejlesztési program 25 helyszínen” projekt az infrastruktúra-fejlesztésekből korábban kimaradó állomások korszerűsítését, és kormányablakok kialakítását kezdte meg. A teljes projekt tíz állomás fő utasforgalmi épületeinek és létesítményeinek megújítását, utastájékoztató és infokommunikációs rendszerek, térfigyelő és biztonsági kamerarendszerek kiépítését, valamint az állomási szolgáltatások részeként 17 helyszínen kormányablak kialakítását tartalmazza 10,8 milliárd forint támogatási összeggel. Már elkészült a pécsi felvételi épület és kormányablak, a váci és a füzesabonyi kormányablak, zajlik az állomás felújítása Kaposváron, Keszthelyen és Balatonszentgyörgyön, illetve megindult a közbeszerzési eljárás a Budapest-Keleti és Budapest-Nyugati pályaudvari kormányablak kialakítására, továbbá a tapolcai állomás felújítására kiírt projektben.

A „Szolgáltatási színvonaljavítás a 80-as számú vasútvonalon” projekt 14,4 milliárd forintból gazdálkodó KÖZOP-os szakasza költséghatékony eszközökkel kezdte meg a modernizálást. A cél a szolgáltatási színvonal javítása a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat vasútvonalaira és az áruszállítási korridorokra vonatkozó – tengelyterhelési, kölcsönös átjárhatósági, sebességbeli, akadálymentes megközelítést követelő – előírások teljesítése által. A vasúti pálya korszerűsítése, az alépítmények (földművek, hidak, átereszek) megerősítése, illetve a vágány- és ágyazatcserék eredményeképpen mérséklődött a menetrendet befolyásoló meghibásodások, problémák lehetősége, csökken az eljutási idő, egyúttal növekszik az áruszállítás szempontjából lényeges tengelyterhelés. A projekt későbbi fázisában a vasutak országhatárok közötti kölcsönös átjárhatóságának érdekében ETCS vonatbefolyásolót telepítenek. Cél volt továbbá a szűk keresztmetszetek felszámolása, és a szolgáltatási színvonal javítása Nagyút–Mezőkeresztes-Mezőnyárád között. Budapestről Miskolc felé tekintve a jobb oldali vágányon az eredeti pályasebesség – 120 kilométer per óra – helyreállítása, és a rossz állapotú felsővezeték-tartó oszlopok cseréje is megtörtént. Peronokat újítottak fel a megállóhelyeken, a projekt folytatásában az állomások akadálymentes megközelítése is biztosítva lesz, valamint fejlesztik a P+R és B+R parkolási lehetőségeket. A felújított vasúti pálya forgalomba helyezése megtörtént, jelenleg az utómunkálatok zajlanak. A felújítási program második szakaszában (IKOP) a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. állomási átmenő vágányokat, váltókat és peronokat újít fel 2016-ban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek