Ryanair: csökkent a profit, emelkednek a jegyárak

iho   ·   2014.05.20. 09:30
cim

Nyolc százalékkal csökkent a Ryanair egy  teljes évre számított profitja 2013 és 2014 márciusa között – adta hírül a diszkont légitársaság.

A bevétel 3 százalékkal 5,4 milliárd euróra nőtt, az utasok száma is három százalékkal emelkedett. Ehhez képest azonban a jegyárak átlaga négy százalékkal csökkent.

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary elismeri, csalódást keltő a profit visszaesése, amely így 523 millió euróra csökkent, és ez a jegyárak csökkenésével magyarázható, de ehhez a vezér még hozzátette a font gyengeségét, a magas üzemanyagárat. A kedvezőtlenebb körülményekre kellett a cégnek az alacsonyabb jegyárakkal reagálni, ami az utasszám növekedésében és a telítettségi faktor emelkedésében mutatkozott meg. Az úgynevezett kiegészítő bevételek 17 százalékkal emelkedtek, sokkal gyorsabban, mint a forgalom, és ez a szegmens adja most a teljes bevétel egynegyedét, mondta el O’Leary.

Az úgynevezett kiegészítő bevételek körébe tartozik minden, amiért az utas a jegyárakon túl fizet, tehát a diszkont társaságok esetében ez például a csomagdíjakból és a pénzért nyújtott fedélzeti ellátásból, szolgáltatásból és élelmiszerből adódik.

Ami a társaság számára jó hír, az az, hogy a nyári foglalások száma meghaladja a tavalyit, eza load factor két százalékos emelkedését és 84,6 millió utast hozhat, ami négy százalékos emelkedést jelentene egész évre nézve.

Ehhez azonban O’Leary előrejelzése szerint két százalékos jegyáremelés kapcsolódik majd, miközben a társaság kapacitása hat százalékkal nő majd. A vezérigazgató a második félévre már 620 millióra erősödő profitot feltételez, ugyanakkor elismeri, hogy a következő időszak kimenetelére kevés a rálátás.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Tükröm, tükröm!

iho/repülés   ·   2024.04.16. 16:00

Micsoda ötlet! A koreai fapados Jin Air tükröket szereltetett a fedélzeti poggyásztartókba. Nem kell már az ülésen tipródni, hogy kiderüljön, van-e még hely a csomagunknak.