Sej-haj, de jó!

Kemsei Zoltán   ·   2016.08.22. 11:15
00kicsi

Furcsa a szezonvég egyeztetése a MÁV-Start és a DDKK (Dél-Dunántúli Közlekedési Központ) között. A vasúti nyári menetrend ugyanis augusztus utolsó hétvégéjéig, 28-áig tart, ám a siófoki „agglomerációs” buszközlekedés ezt nem nagyon veszi figyelembe.

Déli Parti sebes, 2016. augusztus 21., vasárnap: a kerékpárszállító kocsiban is ülnek a földön az utasok (a szerző felvételei)

Mit tegyen az egyszeri nyaraló, ha épp Szabadiba veti a jó sorsa? Szabadisóstó talán nem vetekszik üdülőforgalomban a szomszédos Siófokkal, a Budapestre közlekedő közvetlen járatok közül csak a kétórás ütemes menetrendben közlekedő Déli parti sebesvonatok és a záhonyi, miskolci átmérős expresszek állnak meg. Ezeknek a vonatoknak egy kis szépséghibájuk azonban van: a Balaton mentén zsúfolásig megtelnek, mire a keleti medence állomásaihoz érnek.

Lemaradt utasok Szabadisóstó peronján

Súlyosbító tényező volt a mögöttünk hagyott hétvége is. Augusztus huszadika szombatra esett, 21-ére, vasárnapra az idő rohamos leromlását, hidegfrontot ígért a meteorológia, így már a „megnövekedett utasforgalomra fel nem készült” reggeli vonatok is zsúfolásig megteltek: a 18407-es mindössze három, a két órával később érkező 18507-es öt kocsival közlekedett. E sorok íróján kívül volt olyan utas is, aki egyik szerelvényre sem fért fel.

Siófok. Tömeg van ugyan, de kezelhető a nagyobb választék miatt. Ám – lásd a cikk szövegét – oda el is kell jutni

Mit lehet tenni? Irány Siófok, ott több, a főváros felé tartó vonat áll meg. Igenám, de a DDKK-nál a szezon huszadikával véget ért! A közlekedés szervezőit egyáltalán nem zavarta a naptár, miszerint Szent István királyunk ünnepét még egy vasárnap is követi, amely napon a nyaralók – igaz, jórészt hazafelé – de mégis közlekedni akarnak, a siófoki nyári buszmenetrend augusztus 20-án üzemzáráskor fejeződik be. Azaz bemenne szegény utas Szabadiból Siófokra a Széplak–Sóstó között óránként közlekedő átmérős buszjárattal, ha lenne ilyen. Marad tehát a baráti szívesség kérése, szerencsés esetben sikerül fuvart szerezni Siófokra, ahol kényelmesen felszállhat akár a Keszthelyi Flirt fantázianevű vonatra is, amelyen még az ülőhelyek között is lehet válogatni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek