Sínhotel Nizzába

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.09.16. 15:30
kiskep_02

Várhatóan luxushálókocsikból és étkezőkocsiból áll majd az a vonat, ami Moszkvát a franciaországi Nizzával köti össze december 15-étől. A cseh menetrend jövő évi tervezetében már szerepel a járat.

Nem mindennapi látvány a Moskva és Nice célállomások a cseh menetrendben<br>(forrás: SŽDC)

Csehországban Bohumín (Oderberg) és Břeclav határállomásokon áll meg a vonat, itt föl is lehet majd szállni rá, de csak nemzetközi viszonylatban vehető igénybe a járat. Azt még nem tudni, hogyan jutnak a csehek jegyekhez – mondta Radek Joklík az E15 hírportálnak. Ami biztos: heti egy alkalommal, nyugat felé Nizzába csütörtökönként, kelet felé Moszkvába pedig vasárnaponként találkozhatunk a luxusjárattal. A vonatot cseh mozdony továbbítja majd Bohumín (Oderberg) és Břeclav állomások között. A Moszkva–Nizza 3172 kilométeres távot 48 óra alatt teszi meg a vonat.

VIP Class az orosz hálókocsiban<br>(fotó: RZSD)

A jelenlegi európai trenddel ellentétben az orosz vasút döntése a járat közlekedtetése mellett nem mindennapi. A múltban persze volt ilyen járat, az orosz arisztokraták nyaralásaikhoz a XIX. században és a XX. század elején ezeket a távolsági járatokat használták. 1914-ben aztán megszűntek, majd egészen 2010-ig kellett az újraélesztésükre várni. Azóta kisebb-nagyobb szünetekkel (mint például az idei menetrendi időszak is) közlekedett a szerelvény, s most 2013 december közepétől újra jár a luxusvonat. A járat menetrendje itt érhető el. S hogy miért is luxusvonat? Persze a jegyárak tekintetében. Például a Moszkva–Nizza szakaszon utazó felnőtt T3 kategóriában (3 személyes fülke) 322 eurót fizet egy útra, a kétszemélyes első osztályú fülkébe szóló jegy ára egy útra már 487 euróba kerül, s aki pedig a VIP classt választja utazásához, annak 1134 eurót kell kifizetnie. Gyermekek és csoportok számára természetesen vannak utazási kedvezmények. A teljes árlista itt található.

Egy Moszkva–Zólyom közvetlen kocsi Kassán<br>(fotó: a szerző)

Az Orosz Vasutak Nizzán kívül Párizsba is járat vonatot, közvetlen kocsik pedig nagyon sok európai fővárosba közlekednek Moszkvából.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek