Sofőrsztrájk finn módra

Istvánfi Péter   ·   2013.05.20. 12:00
00

Minden előzetes figyelmeztetés nélkül, május 14-én, kedden reggel sztrájba kezdtek a Veolia buszvezetői Vantaa városában. A francia tulajdonú közlekedési szolgáltató 4000 sofőrje egy munkaügyi vita miatt nem hajlandó felveni a munkát.

A 615-ös járatot 2010-ben adta vissza a Veolia<br/>(fotók: Gyuris István)

Szerintük rosszak a munkahelyi körülmények, a vezetőséget pedig egyáltalán nem érdekli a munkavállalók gondja. Túlságosan hosszúnak tartják a műszakokat (általában 12 óra, amiből 10,5 órát fizetnek, a többi fizetés nélküli szünet), ráadásul teljesen hektikus a beosztás, mivel számítógép készíti. A helyzet abszurditását fokozza, hogy közleményében mindkét fél a másiktól várja az első lépés megtételét.

Scania alvázas Lahti Scala busz a Vantaa város 51-es vonalán

A munkabeszüntetés mintegy harmincezer embert érint Vantaa és Kerava városokban, de a sztrájk miatt nincs közvetlen összeköttetés Tikkurilla várostrész és a repülőtér között sem. A helyi „BKSZ”, a HSL közleményt adott ki, amiben felsorolják az éppen nem közlekedő járatokat, valamint elnézést kérnek a kellemetlenségekért.

A Veolia két átalakított homlokfali lámpás Ikarus E94-ese a helsinki repülőtéren

Az utasok egy része szimpatizál a munkabeszüntetéssel, de sokan vannak, akik szerint éppen őket hozzák nehéz helyzetbe, a pénzükért most ugyanis semmilyen ellenszolgáltatást nem kapnak. Néhányan azt szeretnék elérni, hogy a sztrájk alatt az autósok is használhassák a buszsávokat.

Kapcsolódó hírek