Sorban állás helyett nyomtasd otthon a MÁV-Start jegyed!

iho/vasút   ·   2011.11.04. 16:00
IMG_6575_nyugati_penztar__400

A MÁV-Startnál néhány éve bevezetett „félelektronikus” jegyvásárlásnál az utas nem teljesen szabadul meg attól a tehertől, hogy az utazás előtt ellátogasson a pályaudvarra, akár sorban is kell állnia, hiszen ennél a rendszernél a legforgalmasabb állomásokra (tehát nem mindenhová) telepített jegykiadó automatákból lehet megkapni egy kód ellenében az otthonról megrendelt és kifizetett jegyet.

Most, pontosabban november 15-én egy lépéssel tovább megyünk. Ezentúl a neten kiválasztott és megvásárolt jegyet ki is lehet nyomtatni otthon vagy akárhol máshol, értesült az iho. Ezzel az utas mindenféle sorban állástól megszabadul, és akár a legkisebb megállóhelyen is fölszállhat. (És akkor sincs bajban, ha a jegynyomtató automaták leállnak, mint nemrég történt.)

A rendszer a külföldön már ismert módszerekhez, például a Deutsche Bahnéhoz hasonló, a jegyen szerepel egy kétdimenziós, négyzetes, úgynevezett QR-kód, amelyet a jegyvizsgálók le tudnak majd olvasni. Mégpedig Motorola okostelefonnal, ezekből körülbelül ezernégyszázat szerzett be a Start, ennél több jegyvizsgáló nincs egyszerre szolgálatban. (Tehát nem kap mindenki külön-külön készüléket.)

A kód személy szerint azonosítja az utast és a jegyet is. Azaz itt szigorúan névre és konkrét vonatra, utazásra szól a jegy, ebben eltérhet a pénztárban vásárolt, hagyományos jegytől. Az e-jeggyel csak kivételes esetben szabad másik vonattal utazni, ha például késés miatt lekéssük az átszállást. Ebben az esetben a jegyvizsgáló mérlegeli, hogy elfogadja-e az indoklást.

A félkorszerű módszer: neten rendelni és fizetni, pályaudvari automatából kinyomtatni<br />(fotó: Tevan Imre)

Kapcsolódó hírek