Sötétben is jól lehet majd látni a Duna-menti kerékpárúton

MTI/iho   ·   2020.10.23. 09:00
vilagito_kerekparut

A kerékpárút egyes szakaszain világító útburkolatot hoznak létre, amely a sötétben is visszaveri a napfény által létrehozott fényenergiát. A technológiát először Esztergom közelében tesztelik.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a technológia újdonság lesz a magyar közutakon, ugyanis elsőként az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút hazai Komárom-Esztergom megyei két kilométeres szakaszán épül tesztút.

Az út negyedik rétegébe, az úgynevezett kopórétegbe gyantába ágyazott szilikátszemcséket kevernek, amely nappal képes magába szívni és tárolni a napfény által gerjesztett fényenergiát, majd azt éjszaka visszasugározni.

Az útburkolat kopórétegébe gyantába ágyazott szilikátszemcséket kevernek, amely nappal képes magába szívni és tárolni a napfény által gerjesztett fényenergiát, majd azt éjszaka visszasugározni (fotók: MTI/Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

Ezt az anyagot hat helyszínen különböző sűrűséggel terítik szét és hengerelik az útfelületbe annak érdekében, hogy tesztelni lehessen, mekkora az a fényerő, amely kellemes, nem bántja a szemet.

Az államtitkár szerint a környezetkímélő megoldás hozzájárul a kerékpározók balesetmentes éjszakai közlekedéséhez. Az új technológia telepítése csak minimálisan, négy–öt százalékkal emeli a kerékpárút létesítésének költségeit.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek