Súlyos gondok a BKV-s telefonszámlákkal

iho/közút   ·   2012.08.15. 08:05

Konzultációt kezdeményezett Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke a BKV igazgatójánál, mert számos dolgozó kapott hirtelen 2009-ről származó kifizetetlen, több tízezer forintos telefonszámlát. A Telenornál ugyanis abban az időszakban jelentős számlahátralék keletkezett. Az összeget sokan kétségbe vonják. A BKV szerint egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos emberek tavaly októbertől nem fizették be a telefonszámlájukat – írja az Index.

Gulyás Attila elmondta, hogy korábban a BKV a Telenorral kötött mobilszolgáltatói szerződést. A mostani problémát az okozza, hogy a szerződés alapján kezdetben a BKV volt a számtulajdonos, de a dolgozó nevére jött a csekk. 2009-ben ezért számos dolgozónál fizetési hátralék alakult ki.

A helyzetet 2010-ben orvosolták, a dolgozók lettek a számtulajdonosok is. A 2009-es, egyes becslések szerint 300-500 millió forintos hátralék azonban megmaradt.

Gulyás szerint a tartozás kérdése azért most került elő, mert a BKV mobilszolgáltatót vált: a Telenor helyett a Vodafone lesz az új partner. Azt nem tudni, hogy a BKV kifizette-e hátralékot, vagy a Telenor rajta keresztül követeli a pénzt, a közlekedési cégnek és a dolgozóknak azonban ez most majdnem mindegy.

Ismeretei szerint körülbelül ezer dolgozót érint a probléma, általában pár tízezer forintos elmaradással (a legnagyobb hátralék tudomása szerint 70 ezer forint). Ezt az összeget azonban hirtelen senki sem tudja kifizetni, még nagyobb volt a riadalom, amikor kiderült, hogy a BKV egyszerűen levonta volna a fizetésből.

Külön bajt jelent, hogy sokan nem is ismerik el a rájuk rótt hátralékot, egy részük ezt csekkel be is tudja bizonyítani. Gulyás nem érti, hogy miért kellett ezzel a problémával éveket várni, és reméli, hogy a jövő hét eleji konzultáción tisztázni tudják a helyzetet, valamint megfelelő megoldást találnak rá.

Mint az internetes lap megtudta, a BKV-dolgozók külön is szervezkednek: perközösséget hoznak létre, hogy ne kelljen egyenként a bírósághoz és a fogyasztóvédelmi felügyelőséghez fordulni.

A közlekedési cég válasza szerint nem tartozott és nem is tartozik a Telenornak. A társaság készfizető kezességet vállalt a munkavállalók után, melynek egészen tavaly októberig eleget is tett. Azóta nem fizeti ki a dolgozók helyett a számlákat, a készfizetési kezességből a cég kivonult. A Telenornak tehát a dolgozók egy része tartozik, a Telenor tájékoztatása szerint összesen mintegy 51 millió forinttal. A Telenor tájékoztatása szerint mintegy 1200 dolgozó tartozik kifizetetlen számlákkal.

A BKV szerint egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos emberek nem fizették be a telefonszámlájukat.

Kapcsolódó hírek