Súlyos utoléréses metróbaleset Sanghajban

MTI   ·   2011.09.27. 19:25
title

Két metrószerelvény rohant egymásba a sanghaji metró 10-es számú vonalán – jelentette az üzemeltető Shentong Metro Group. A baleset helyi idő szerint délután három óra előtt pár perccel történt. A metrótársaság hivatalos közleménye szerint mintegy negyven perccel az ütközés előtt az egyik állomáson meghibásodott a biztosítóberendezés, ezért kézi vezérlésre álltak át. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megszokott automatikus jelzések helyett a személyzet telefonon utasítja a járművezetőket a továbbhaladásra vagy megállásra. Az üzemmódhoz természetesen alacsonyabb sebesség is tartozik.

Ezután Laohszimen és Jüjüan állomások között – eddig ismeretlen okból – egy rövid ideig megálló szerelvénybe hátulról belefutott a következő, és maga előtt tolta egy darabon. A China Daily szerint az ötszáz utasból több mint kétszáz könnyebben, húsz pedig súlyosan megsérült, őket rögtön a baleset után a környező kórházakba szállították. Halálesetről egyelőre nem tudni. A megrongálódott szerelvényekből a tűzoltók mentették ki az utasok egy részét.

 

 

Az eset fennakadásokat okozott a belvárosi közlekedésében, hiszen nem csupán a metróközlekedés állt le, hanem a sérültek elszállítására is utakat zártak le a rendőrök. Az érintett metróvonalon kilenc állomás hosszban felfüggesztették a közlekedést – adta hírül a BBC.

A metróvállalat a sanghaji metró történetének legsötétebb napjaként nevezte meg a mait. Egyben bocsánatkérő üzenetet helyezett el saját mikroblog oldalán, „a végső októl függetlenül” felelősséget vállalva a balesetért, azt ígérve, hogy mindent megtesz a sérültek megmentéséért, a metróközlekedés helyreállításáért, és mindenben együttműködik a nyomozóhatóságokkal.

Utasokat mentenek a balesetes szerelvényből<br />(fotó: China Daily)

A kelet-kínai nagyváros az utóbbi években hihetetlen gyorsasággal fejlesztette metróhálózatát, de mára több helyen is problémák léptek fel. A Wall Street Journal szerint például a mostani vonalon már tavaly is súlyos vészhelyzet alakult ki, amikor – állítólag a jelzőrendszer hibája miatt – a forgalommal szemben haladt egy szerelvény.

Az eset közfelháborodást váltott ki két hónappal azután, hogy a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományban ugyancsak a jelzőrendszer hibája miatt ütközött össze két nagysebességű expresszvonat, negyven ember halálát okozva. A Chinese magazine szerint a sanghaji metró jelzőberendezését éppen az a China Railway Signal & Communication gyártotta, akit a júliusi baleset nyomán már meggyanúsítottak.

Kapcsolódó hírek