Sűrítik a 2-es és 24-es villamosokat

iho   ·   2013.02.18. 18:40

Február 23-ától, vagyis szombattól új menetrend lép életbe a 2-es és 24-es villamosok vonalán – adta hírül a Budapesti Közlekedési Központ. A 2A villamos indulásai beolvadnak a 2-es villamos menetrendjébe és ezentúl minden járat a Közvágóhídig közlekedik. A BKK jelentősen átalakítja a menetrendet és a zsúfolt időszakokban növeli a 2-es és 24-es vonalakon az indulások számát.

Nem lesz többé betétjárat. Kettes villamos a Március 15. térnél <br> (Vörös Attila felvétele)

A változtatásokkal egyenletesebb lesz a pesti rakparton kiemelt szerepet betöltő 2-es villamos közlekedése, jelentősen csökken a zsúfoltan érkező járművek aránya. A 2-es villamos új menetrendje a 2-es és 2A eddigi összesített teljesítményéhez képest 8%-kal több kapacitást kínál az utasoknak. Az új menetrendek a Közvágóhídnál és a Boráros téren kedvező csatlakozást biztosítanak a H6-os és a H7-es vonalakhoz is, ily módon a belső városrészek és Dél-Pest között komplexen javítják a szolgáltatás minőségét, kiszámíthatóbbá téve a hévek igénybevételét is – olvasható a BKK közleményében.

Változások a 2-es villamoson

A 2A beolvasztásával létrejövő többletkapacitás révén a 2-es villamost jelentősen sűrítik. A reggeli csúcsidőszakban 2-3 perces követés lesz, így a munkába és iskolába igyekvők jobb és egyenletesebb kiszolgálást kapnak, valamint a hévekről érkező lökésszerű terhelések is könnyebben megoszlanak a BKK tervei szerint.

A megváltozott közlekedési szokásokra reagálva sűrítik a közlekedést a kora délelőtt 8 és 10 óra közötti idősávban is, a követési idő ekkor is 3-4 perc lesz, mivel ebben az idősávban is sokan igyekeznek munkába és az oktatási intézményekbe, az eddigi menetrendben pedig gyakori volt a zsúfoltság.

A délutáni csúcsidőszakban ugyancsak gyakrabban fogják egymást követni a villamosok, 16 és 18 óra között a 3-4 perces követési idő mellett, óránként is irányonként az eddigi 16 helyett 18 szerelvény fog elhaladni. A délutáni csúcsforgalom további részeiben, 16 óra előtt és 18 óra után is sűrítés lesz, a villamosok 5 perc helyett 3-4 percenként közlekednek majd.

Az esti időszakban kb. 19:30 és 21 óra között szintén egyenletesebben és sűrűbben közlekednek a villamosok a hazautazók és a szórakozóhelyek, valamint a belvárosi turizmus kiszolgálása érdekében.

A világ hetedik legszebb villamosvonala <br> (Vörös Attila felvétele)

A BKK szerint a villamosok, különösen a kisebb forgalmú időszakokban, összehangolt csatlakozást biztosítanak majd a Boráros téren a csepeli H7-es hévhez, a Közvágóhídnál pedig a H6-os hévhez.

A változások érintik az utolsó villamos indulását is. Késő este 10 perccel később, a Közvágóhídtól 23:39-kor, a Jászai Mari tértől pedig 0:02-kor indul az utolsó villamos. így a Csepelről érkező utolsó H7-es hév-szerelvényhez is lesz csatlakozás a Boráros téren.

A BKK tájékoztatása szerint sűrűbb követés és a közvágóhídi végállomáson a vágányok elrendezése miatt az eddiginél valamivel nagyobb számban előfordulhat, hogy a villamos a szükségleszállóhelyre érkezik, itt lehet leszállni, és a jármű csak 1-2 perc várakozás után tud behaladni a felszállóhelyre. A 2-2A villamosok egybeolvasztása révén elérhető egyenletesebb belvárosi közlekedés, a kisebb zsúfoltság, valamint a Soroksári úti térség sokkal jobb kiszolgálása érdekében ezt a kisebb hátrányt figyelembe kell venni.

Változások a 24-es villamoson

A délutáni csúcsidőszak jobb kiszolgálása és a zsúfoltság megszüntetése érdekében ezentúl sűrűbben, 6 perc helyett 5 percenként közlekedik. A megváltozott utazási szokások lekövetése érdekében a csúcsidők módosításával és kibővítésével sűrűbb követés lesz reggel 9 óra körül és délután 18 óra körül. Több napszakban javul a csatlakozások minősége a Közvágóhídnál a H6-os hévvel, csökkentve az átszállási időt – olvasható a közleményben.

Változás a H6-os héven

Végezetül módosítottak a ráckevei H6-os hév menetrendjén is. A hajnali jobb csatlakozás érdekében az első Ráckevéről induló szerelvény 6 perccel korábban, 3:09-kor indul majd, és a Közvágóhídhoz 4:24 helyett 4:18-kor érkezik. Ezzel csatlakozás létesül a belső városrészek felé a Közvágóhídtól 4:24-kor induló 923-as és 979A buszokra is, amellett, hogy a 4:22-kor induló első 2-es, valamint a 4:25-kor induló első 24-es villamoshoz történő csatlakozás is megmarad a BKK szerint.

Kapcsolódó hírek