Százéves gőzhajó érkezik Budapestre

MTI   ·   2012.08.27. 09:59

Bécsből Budapestre érkezik a jövő héten jubileumi különútján a Schönbrunn nevű százéves gőzhajó – közölte a Magyar Turizmus Zrt. bécsi képviselete.

A Schönbrunnt Óbudán építették 1912-ben az Első Dunai Gőzhajózási Társaság (DDSG) hajógyárában. Ez ma az egyetlen működő hajó a 300 gőzhajó közül, amelyek egykor a társaság flottájába tartoztak.

Kovács Balázs képviselet-vezető az MTI-nek elmondta, a Schönbrunn százéves jubileumi útját Bécsben jelenlegi tulajdonosa, az Osztrák Vasúttörténeti Társaság (ÖGEG) és egy utazási iroda szervezi. Útja során a Schönbrunn kiköt Pozsonyban, majd Komáromban, Esztergomban, valamint Visegrádon is, mielőtt kedd este megérkezik Budapestre. A fővárosban két napon át tekinthetik meg az érdeklődők és tehetnek vele városnéző utakat a Dunán, mielőtt visszaindul Bécsbe.

A hajózás hagyományainak ápolói a Schönbrunnt Budapesten az 52 éves Sopron muzeális vontatóhajóval fogadják az Árpád-híd felett és végigkísérik a Belgrád rakparti Nemzetközi Hajóállomásig – közölte a Magyar Hajózásért Egyesület.

A Schönbrunn – olvasható az ÖGEG honlapján – egészen 1985–86-ig közlekedett menetrend szerinti járaton Bécs és Passau között, ezután 1988-ig különjáratokat teljesített. 1988-ban kivonták a forgalomból és kaszinóhajóként Budapesten horgonyozták le.

A vasúttörténeti társaság 1995-ben vásárolta meg a Schönbrunnt jelképes összegért, 1,20 schillingért. 1995 és 2000 között a társaság munkatársai önkéntes munkával, 20 ezer munkaóra alatt ismét üzemképessé tették a hajót és korhűen helyreállították belső berendezését.

Kapcsolódó hírek