Szembemenesztés Bajorországban: tízen meghaltak, több száz sérült

iho/vasút   ·   2016.02.09. 09:33
bad_aibling08

19:10 Csak a fekete dobozok adatainak elemzésével lehet megállapítani a Bajorországban kedden történt vonatszerencsétlenség okát, a három berendezés közül kettőt kiemeltek a roncsok közül, a harmadikat még keresik – hangzott el a legújabb adatok szerint tíz halálos áldozatot követelő balesetről a helyszín közelében fekvő Bad Aiblingban tartott sajtótájékoztatón. A hatóságok kedd délutáni adatai szerint nagyjából 150-en tartózkodtak a Meridian vasúttársaság két szerelvényén, amelyek frontálisan ütköztek egymásnak. A reggel 6 óra 45 perc körül történt balesetben 108 ember megsérült, tizennyolcan súlyosan. A nap folyamán az egyik sérült meghalt kórházban, így tízre emelkedett a vonatkatasztrófa halálos áldozatainak száma – közölte a felső-bajorországi rendőrség. Egy embert még keresnek az egyik szerelvény roncsai között. „Kevés remény van arra, hogy élve ki tudjuk emelni” – mondta egy rendőrségi szóvivő. A baleset Münchentől mintegy 40 kilométerre délkeletre történt a Holzkirchen-Rosenheim egyvágányos vasútvonal egy éles ívében, erdős területen. A vonatok vezérei így valószínűleg közvetlenül az ütközés előtt látták meg a velük szemben közlekedő szerelvényt, nem maradt idő fékezésre és a két személyszállító vonat „nagyon nagy sebességgel” rohant egymásba – mondta Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter. Kiemelte, hogy a szakaszon volt olyan berendezés – PZB 90 típusú, úgynevezett pontszerű vonatbefolyásoló rendszer –, amely az ilyen helyzetek elkerülését szolgálja. Hangsúlyozta: nem szabad találgatni, hogy technikai hiba vagy emberi mulasztás okozta-e a balesetet, hanem meg kell várni a fekete dobozok adatainak elemzését.

A miniszter a német vasúti közlekedés egyik legsúlyosabb balesetének nevezte az esetet, és Angela Merkel kancellár, illetve Horst Seehofer bajor miniszterelnök nevében kifejezte részvétét az áldozatok és sérültek hozzátartozói után. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter hozzátette, hogy mindkét vonat menetrend szerint indult el, és a közeli Kolbermoorban kellett volna kikerülniük egymást. Egyebek között hozzátette, hogy csaknem 500 mentő, rendőr, katasztrófavédelmi szakember és számos szervezet önkéntese vett részt a mentésben. A Mangfall folyó mellett fekvő baleseti helyszín rendkívül nehezen megközelíthető, így hegyi-, légi- és vízi mentőket is mozgósítani kellett – mondta Joachim Herrmann. A bajor miniszterelnök Münchenben tett nyilatkozatában egész Németországot megrázó tragédiának nevezte a történteket. A Bad Aibling-i a legsúlyosabb vonatbaleset Bajorországban 1975. június 8. óta, amikor Warngaunál összeütközött két gyorsvonat. Abban a katasztrófában 41 ember halt meg. Németország egészét tekintve legutóbb 2011. január 29-én történt a keddihez foghatósan súlyos vonatszerencsétlenség, akkor a Magdeburg melletti Hordorfnál egy személyszállító vonat tehervonattal ütközött, tízen meghaltak, 23 ember megsérült. Az eddigi legnagyobb németországi vonatszerencsétlenség 1998. június 3-án történt az alsó-szászországi Eschedénél, ahol kisiklott egy ICE a balesetben 101 ember meghalt és 88 súlyosan megsérült.

15:47 A külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint egyelőre nincs információ magyar érintettről a kedd reggeli németországi vonatbalesetben, a müncheni főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll a német hatóságokkal. Szijjártó Péter egy más témában tartott sajtótájékoztatón a legutóbbi hírek szerint kilenc halálos áldozatot követelő baleset kapcsán elmondta: utasította a müncheni főkonzulátust, hogy lépjen kapcsolatba az illetékes német szervekkel. A mentési munkálatok jelenleg is zajlanak, és egyelőre nincs hír magyar érintettről, de ennek lehetőségét nem lehet kizárni – magyarázta. A tárcavezető hangsúlyozta: folyamatosan kapcsolatban állnak a hatóságokkal és a minisztérium honlapján közzétették a főkonzulátus elérhetőségét. A konzuli szolgálat honlapján megjelent tájékoztatásban emlékeztettek: kedd reggel a németországi Holzkirchen-Rosenheim vasútvonalon két vonat ütközött össze Bad Aiblingnál. A mentési munkálatok nagy erőkkel folynak. A hatóságok jelenleg minden erejüket a sérültek kimentésére és ellátására fordítják, csak ezután tudják megállapítani az elhunytak, sérültek személyazonosságát.

A bajor rendőrség és a vonattársaság az érdeklődőknek két hotline vonalat létesített, ahol rögzítik a keresett és a kereső személy adatait: ezek a 00-49-395/43084390 és a 00-49-8031/2003180 számok. A magyar sérültek vagy halálos áldozatok kilétéről a müncheni főkonzulátusnál érdeklődők megkereséseit rögzítik, de választ adni csak a német hatóságok érdemi tájékoztatása alapján, a mentési munkák befejezése után lesz lehetőségük. A müncheni főkonzulátus telefonos elérhetőségei: 00-49-89-962280-210 és 00-49-178-5486-416.

15:46 Az egyik vonat kisiklott, és több kocsija felborult. A Bayerische Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati műsorszolgáltató társaság jelentése szerint ötvenöten súlyosan, nagyjából százan könnyebben megsérültek. A BR szerint a reggel 7 óra körül történt baleset túlélőit nagyjából 12 órára elszállították a helyszínről, és röviddel dél után megkezdték a kilencedik holttest kiemelését a roncsok közül. A mentés lassan haladt, mert a Mangfall folyó mellett fekvő baleseti helyszín nehezen megközelíthető, a sérültek többségét csak mentőhelikopterrel lehetett elszállítani.

Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter és Joachim Herrmann bajor belügyminiszter délben felkereste a baleset helyszínét. Alexander Dobrindt röviddel a szemle előtt tett sajtónyilatkozatában szörnyű katasztrófának nevezte a történteket, és a szövetségi kormány nevében kifejezte együttérzését az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak. Elmondta: a soron következő vizsgálatoknak kell majd megállapítaniuk, hogy technikai hiba vagy emberi mulasztás okozta-e a balesetet. A felső-bajorországi rendőrség külön telefonvonalat létesített az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak.

A képre kattintva galéria nyílik (fotók: rosenheim24.de)

A halálos áldozatok száma bizonytalan, a szövetségi rendőrség szerint négyen vesztették életüket a balesetben, több médium viszont nyolc halottról ír. A helyzet egyebek között azért nehezen áttekinthető, mert a mentési munkálatokban több szervezet vesz részt, köztük osztrák mentők is. A felső-bajorországi rendőrség külön telefonvonalat létesített az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak, és délben sajtótájékoztatón ismerteti a balesetről feltárt adatokat.

 

Korábban írtuk:

A baleset a Holzkirchen–Rosenheim vasútvonalon történt, Bad Aiblingnál: a balesetben legkevesebb ketten meghaltak és csaknem százan megsérültek, köztük tízen súlyosan – jelentették helyi források. A Meridian vasúttársaság szerelvényei egyelőre ismeretlen okból ütköztek össze frontálisan. A vonatokon többnyire munkába tartó ingázók utazhattak, gyerekek a farsangi iskolai szünet miatt valószínűleg nem voltak köztük. A Bayerische Rundfunk bajor tartományi közszolgálati műsorszolgáltató társaság és a helyi hírportálok jelentései szerint a személyszállító vonatok több kocsija kisiklott. A baleset helyszínére több tucat mentőautó és mentőhelikopter érkezett.

Ahány mentőautót csak lehetett, azt mindet a baleset helyszínére küldték (fotók: Daily Mail)

A rendőrök eleinte azt hitték, hogy „csak kisiklott egy szerelvény, de aztán látták, hogy két motorvonat ütközött egy egyvágányú pályán.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek