Szép öreg gépek földön-égen

Berky Dénes   ·   2013.04.23. 14:00
cim

Ismét különleges világot varázsolt Budaörsre a magyar repüléstörténet legszebb darabjait új életre keltő Goldtimer Alapítvány és a Rákosmente Oldtimer Egyesület. És megint kiderült, mennyire nincs messze egymástól repülés és földi közlekedés, milyen jól kiegészítik egymást a csodaszép repülőgépek, buszok és autók.

Sokak számára talán az első igazi légi élményt hozta ez a vasárnap, hiszen ki lehetett itt próbálni az egykori kétmotoros utasszállítótól a varrógéphangú nyitottkabinos kétfedelesen át a modern kishelikopterig mindenféle repülőeszközt. És persze közben megcsodálhatók voltak autó- és buszmatuzsálemek, amelyeknek fotózásához a repülőtér különösen hangulatos hátteret nyújtott.

A pici Fiat, a Piper Cherokee és a háttérben a Li-2-es: klikkeljenek a képre és nézzék meg a remekül sikerült rendezvényről a szerző fotóit!

Én, az unokatestvérem révén, Rolls-Royce-szal érkezhettem, már második alkalommal, mely még inkább átélhetővé teszi az ilyen eseményeket, így részesei lehetünk annak a kis darab történelemnek, amit a szervezők hoztak össze nekünk. Egy oldtimer autó hangulata a maga nemében felülmúlhatatlan a rajongók számára, a régi járművek illata, hangja utánozhatatlan. Az oldtimer-tulajdonosok csoportja egy jó kis közösség, melyre az összetartás, egymás segítése a jellemző, mindenki nagy érdeklődéssel hallgatja a többiek anekdotáit az autókról, ha egy csavarkulcs kell, akkor a második ember, aki szembejön, tud hozni. Természetesen ennek átéléséhez nem kell feltétlenül oldtimer, ha érdeklődőek és lelkesek vagyunk, akkor érdemes ilyen eseményre járni, mert felejthetetlen élmény.

A replülőtér nagy nyitott területei kiválóan alkalmasak az autók és repülők megcsodálásara, sokkal kötetlenebb módon, mint egy kiállítócsarnokban. Ha az autók hangulatához igazán alkalmazkodni szeretnénk, akkor meleg szívvel ajánlom a kockás pokrócot és a piknikkosarat, mivel ezzel teljesedik ki az egész napos program. A piknikünket az autók mögött, kicsit elbújva, vagy a repülők előtt, a legjobb kilátás érdekében is felállíthatjuk.

Még jó pár évvel korábban nyílt lehetőségem a HA-LIX-szel repülni, ami akkor még a sunfloweres színeiben pompázott. Ahogy a repülő közelébe érünk, megcsap az öreg gépek jellegzetes illata, mely rögtön melegséggel tölti el a rajongók szívét, majd a lépcsőn a maihoz mérten igancsak szűk beltérbe érvén a meglepően kényelmes ülésekbe huppanva nemsokára már meg is halljuk az induló motorok csodás hangját, és amint az indulásra is engedélyt kapunk elkezd rázni a füvön guruló gép. Az igazi élmény azonban akkor kezdődik, amikor a gép nekifut a felszállópályának, és egyszer csak megszűnik a rázkódás, eltávolodik a talaj, ami egy ilyen öreg gép fedélzetén különösen nagy élmény, akár először utazunk hasonlón, akár nosztalgiázni indulunk.

A Rolls-Royce a sok oldtimer között, rengeteg autó gyűlt össze vasárnap a budaörsi reptéren

Végül abban a megtiszteltetésben is részem lehetett, hogy a nem is olyan régi jogosítványommal kipróbálhattam az unokatestvérem Rolls-Royce Silver Shadow-ját, amivel felkerült az i-re a pont, Az autó jobbkormányos, automata váltós, így egyszerre két újdonsággal kellett megküzdenem, amik közül egyik sem bizonyult komoly kihívásnak. A „rossz oldalon” lévő vezetőülés könnyen megszokható, csak az elején igényel némi próbálgatást, hozzá kell szokni. Az autó egyébként a tömegéhez képest nagyon könnyen, lágyan fut, érezni rajta a minőséget. Ez úton is köszönöm a lehetőséget!

A Goldtimer Alapítvány tavaly hirdette meg először a közös földi-égi oldtimer-eseményt, és már akkor is nagy sikert aratott a rendezvény. Idén még többen, még több szép autóval jöttek el kikapcsolódni, sétarepülőzni, szép autókat és repülőket csodálni. Ahogy az lenni szokott, a vendégek korra és nemre való tekintet nélkül érkeztek, hogy eltöltsenek néhány szép órát a múlt gépeivel. Egy szép hagyomány kezdetének lehetünk szemtanúi, reménykedve, hogy jövőre is ilyen, vagy még nagyobb népszerűséggel rendezik meg a budaörsi repülőtéren az oldtimerek találkozóját.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.