Szépilonán ünneplik a 130 éves villamost

iho   ·   2017.10.05. 18:45
00kicsi

A kerek évfordulók megünneplésének hagyománya nem nyúlik vissza olyan messzire, mint gondolnánk. A fővárosi villamosközlekedés megindulásának centenáriumán, 1987-ben tartották az első nagyobb szabású ünnepséget, erre az alkalomra újították fel a nosztalgiajáratokon ma is közlekedő favázas kocsikat. Igaz, hasonló járművek még jó tíz évvel azelőtt is közlekedtek, az utolsó kéttengelyes motorkocsikat is csupán 1984-ben vonták ki a forgalomból.

A kétezres években aztán Budafok és Kamaraerdő, néha pedig a Széll Kálmán tér adott otthont a villamosnapoknak, amelyeket nem mindig a kerek évforduló közelében, azaz novemberben, de mindenképp ősszel rendezett meg a BKV. Öt éve, a 125. évfordulón két „új” járművet köszönthetett a Fehérvári út, a Nagykörút és a Széll Kálmán tér villamosbarát közönsége: az első, nosztalgiaüzemben közlekedő acélvázas motorkocsit, a 2624-est, valamint a Debrecenből a fővárosba visszaszállított Bengálit.

Az öt évvel ezelőtti parádé néhány résztvevője Budafok kocsiszínben (fotó: Tóth Péter)

Lássuk, mivel várnak minket idén, október 7-én, szombaton Szépilona kocsiszínben! A BKV honlapján található információk szerint a favázas 436-os, 611-es, a kéttengelyes acélvázas 2624-es, valamint egy TW6000-es és egy KCSV7-es villamos a Bécsi út/Vörösvári út végállomásról kiindulva a Bécsi út–Frankel Leó utca–Bem rakpart–Várkert rakpart–Szent Gellért rakpart–Rudas gyógyfürdő (visszafog)–Döbrentei tér–Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Szilágyi Erzsébet fasor–Budagyöngye–Szépilona kocsiszín útvonalon parádéznak reggel nyolc órától. A remízben délelőtt tízkor kezdődik a nyílt nap, ahol a parádén részt vevő villamosokon kívül az 1303-as proto KCSV és egy hóseprő mozdony is megtekinthető lesz – az utóbbin, és a TW6000-esen, valamint a KCSV7-esen még egy körre fel lehet szállni. A vezetett túrákra szintén a BKV honlapján lehet jelentkezni. Délután pedig elindul a Dallamos Villamos a 4-es vonalán, 15.25-től késő estig közlekedve, és muzsikálva az utasoknak.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek