Szerb–kínai tárgyalás a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításáról

MTI/iho   ·   2016.06.03. 20:45

A szerb közlekedési tárca közleménye szerint Zorana Mihajlovic szerb közlekedésügyi miniszter és Vang Hsziao-taó, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (NDRC) elnökhelyettese úgy vélték a felek pénteki belgrádi találkozóján, hogy a vasútvonal felújítása a szerb és a kínai kormány sikeres együttműködésének jelképe. Reményüket fejezték ki, hogy a kínai államfő június közepén esedékes szerbiai látogatása során további együttműködési projektekről is szó lesz, egyebek mellett a szerbiai autópálya egy szakaszának felújításáról, amely iránt Kína érdeklődés mutat.

A Budapest és Belgrád közötti kétvágányú villamosított vasútvonal kiépítéséhez 350 kilométernyi vasúti szakaszt kell felújítani, ebből 166 kilométer Magyarországon, 184 pedig Szerbián halad át.  Ezt a távolságot a vonatok jelenleg 8 óra alatt teszik meg, a felújítás után pedig várhatóan 2 óra 40 percre csökken a menetidő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 30-án fogadta Vang Hsziao-taót, és egyeztettek a Budapest–Belgrád vasútvonalról. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfői közleménye szerint a beruházás jelentősen erősíteni fogja Magyarország pozícióját a versenyben, amely azért folyik, hogy Közép-Európa mely országain szállítják át az árukat Nyugat-Európa irányába.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek