Szerdán árcsökkenés jöhet a kutakon

iho/közút   ·   2012.01.28. 13:59

Ezen a héten a prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest is további (1,5 százalékos) emelkedést mutat, míg a motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára – a hét második felében megfigyelhető enyhe emelkedés ellenére – heti átlagban 0,5 százalékkal csökkent. A Mol nagykereskedelmi árainak hétfői változtatását azonban alapvetően a forint dollárral szembeni 5,2 százalékos erősödése fogja meghatározni – állapította meg előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft., írja a Napi.hu.

A literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 3,8, míg a gázolaj esetében 5,7 százalékos csökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatokkal magyarázható üzemanyagár-változás a benzin esetében így 6,5, míg a dízel esetében 11,1 forintos csökkenést eredményez. A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzin esetében 8 forintos, a gázolaj esetében pedig 14 forintos csökkentést indokolnak. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 420 forint, a gázolajé pedig 430 forint lehet február 1-jén.

A Mol idei árképzését a nagyobb kilengések tompítása jellemzi mind az emelések, mind pedig a csökkentések terén. A gázolaj esetében azonban ezen a héten is visszafogottabban érvényesítette a nemzetközi tőzsdei folyamatokkal indokolható árcsökkenést, így a mostani 10 forint feletti újabb csökkenés még nagyobb valószínűséggel jelenik meg az árakban – áll a GKI Energiakutató elemzésében.

Kapcsolódó hírek