Szerdán drágulhat a benzin és a gázolaj

iho/közút   ·   2012.03.09. 13:46

Az elmúlt egy hétben a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások mind a benzin, mind pedig a gázolaj esetében jelentősebb, öt forintot meghaladó mértékű áremelést indokolnak március 12-én, hétfőn – közölte a GKI Energiakutató Kft. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 440 forint, a gázolajé pedig 443 forint lehet március 14-én – írja a Napi Gazdaság.

Az elmúlt héten az üzemanyagok ára a nemzetközi piacon tovább emelkedett. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) az északnyugat-európai piacon az elmúlt héthez képest átlagosan 1,7 százalékkal, míg a motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 0,7 százalékkal emelkedett. A forint a dollárral szemben ezen a héten számottevő mértékben, 2,6 százalékkal tovább gyengült.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 4,4 százalékos, míg a gázolaj esetében 3,3 százalékos emelkedést mutatnak. A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – mind a benzin, mind pedig a gázolaj esetében jelentősebb, öt forintot meghaladó mértékű áremelést indokolnak 12-én, hétfőn – állapította meg a GKI Energiakutató.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin közel 16 százalékkal, míg a gázolaj 18 százalékkal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest mintegy 10 százalékkal kevesebb benzint és 11,5 százalékkal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

Kapcsolódó hírek